Nyomtatás

A világhírű mogyorókrém, amely dollármilliárdossá tett egy olasz családot

2020-01-13 1085

A Nutella milliárdosa, Giovanni Ferrero egy 32 milliárd dolláros üzleti birodalmat hozott létre a csokoládékból és cukorkákból. A híres mogyórókrémet még 1964-ben keverte ki Giovanni apja, Michele Ferrero, és a krém hatalmas olaszországi népszerűségének köszönhetően egy multimilliárd dolláros üzleti vállalkozás lett belőle.

A céget 1946-ban alapította Pietro Ferrero, aki az olaszországi Alba városában nyitott csokoládéboltot, amelynek legkeresettebb terméke a supercrema volt. Ezt egy kényszermegoldás szülte, mert a háborús időszakban a csokoládéhiányt úgy kívánták pótolni, hogy mogyorókrémmel vegyítették a kakaót – ez volt tulajdonképpen a Nutella elődje.

nuti

A Ferrero Csoporthoz egyébként ma már olyan ismert márkák tartoznak, mint a Ferrero Rocher, a Tic Tac vagy a Kinder csokoládé.

A több mint hetvenéves cég mára már a világ második legnagyobb édesipari társasága, és 11,9 milliárd dollár értékben adott el édességeket a 2018 augusztusával zárult pénzügyi évben.

A cég jelenlegi vezérigazgatója, Giovanni a Nutella feltalálójának legkisebb fia, aki a pennsylvaniai Lebanon Valley College-ban tanult marketinget, majd a családi cégben a Tic Tac márka irányításával bízták meg Belgiumban. Giovanni, és testvére Pietro 1997-ben vették át a cég vezetését, mint társ-vezérigazgatók, és egészen Pietro haláláig, 2011-ig közösen vitték a Ferrero Csoportot. 2015-ben, apjuk, vagyis a Nutella feltalálójának halála után, az ügyvezető elnöki pozíció Giovannihoz került, a vállalatot pedig Luxemburgból irányította.

nuti2

A Ferrero Csoport 2015-től aztán agresszív nemzetközi terjeszkedésbe kezdett.

Abban az évben felvásárolták 170 millió dollárért a patinás brit csokoládé-készítő Thorntont. 2018-ban pedig a Nestlé amerikai édességüzletágát vették át 2,8 milliárd dollárért. 2019-ben sem tétlenkedtek, hiszen hozzájuk került végül a reggelizőpelyhek egyik húzó brandje, a Kellogg's édesipari vállalat is. A Giovanni által kezdeményezett felvásárlások éles ellentétben álltak apja üzleti elképzeléseivel, amely kizárólag a házon belül márkák építésére összpontosított.

Az akvizícióknak köszönhetően - 2020 elején - a vállalatcsoport értéke 32 milliárd dollárra növekedett, 2019 januárjához képest ez 43,1 százalékos növekedést jelent. Giovanni Ferrero személyes vagyonát pedig 23 milliárd dollárra taksálja a Bloomberg milliárdos indexe, ezzel ő a 27. leggazdagabb ember a világon.

nuti3

A Ferrero Csoport „a világ egyik legtitokzatosabb vállalata" - állítja a Guardian című brit lap újságírója.

Még 2011-ben, a cég történetében első alkalommal engedélyeztek egy gyárlátogatást újságíróknak az albai üzemben. A Ferrero Csoport korábban éppen az ipari kémkedés megakadályozása érdekében megtiltotta a gyárlátogatásokat, mondván a Nutella készítéséhez egy titkos családi receptet használnak. A brit újságíró szerint az üzemben látott biztonsági intézkedések vetekedtek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA központjában alkalmazott szigorú biztonsági szabályokkal.

Forrás: origo.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből