2025. június 8., vasárnap - Medárd
Jó hírünk van az édesszájú cipőmániásoknak: a legújabb őrület ugyanis a csokiból formált lábbeli, amely ugyan hordhatatlan, de a polcon biztosan nagyon jól mutat, akár a karácsonyi csoki Mikulások. Ugyanis ezek a lábbelik nem arra valók, hogy járjunk bennük, hanem hogy megegyük őket.
Szinte egyik hónapról a másikra született meg a Nestlé Csokoládémúzeuma Mexikóvárosban. A skarlát színű épület úgy hever a mexikói fővárosból kifelé tartó út mentén, mint egy összegyűrt, eldobott csokipapír. Szinte egyik hónapról a másikra született meg a Nestlé Csokoládémúzeuma Mexikóvárosban.
Nicole Kidman egyik gyengéje – nem is meglepő módon – a csokoládés sütemény, szenvedélyének azonban igyekszik ellenállni, legalábbis elmondása szerint. Nemrégiben bevallotta, hogy a hétköznapi emberekhez hasonlóan ő is akár minden este képes lenne elmajszolni egy-egy nagy szelet tortát, de azért szabályozza az édességfogyasztását.
Az mfor.hu Mesél a múlt és Vörös vállalatok című közös sorozatában ezúttal Szerencsre látogat el. A lap írásából kiderül: a hatvanas években a hazai cukorkák harmada, a csokoládétermékek 29, a lisztes édességeknek pedig 22 százaléka készült a településen álló gyárban.
Amerikában a memóriajavítás kutatása közben olyan összetételû elegyet hoztak létre, amely többek között kakaót is tartalmaz. A szőlő-tea-kakaó-áfonya négyes hatóanyaga az epicatechin, amely a vérkeringésre gyakorol jótékony hatást, ezáltal az agy vérellátását is javítja. Az ital testmozgással együtt még jobb eredményeket produkált a kísérletben résztvevő egereknél.
A magas kakaótartalmú csokoládék egészségügyi hatása eddig is ismert volt, most viszont olyan kutatást is végeztek, amely a menniységre irányul. A kölni klinikán végzett vizsgálatok után megállapították, hogy napi két kocka, legalább 50% kakaótartalmú csokoládéval már csökkenthető a vérnyomás más káros hatások nélkül.
Jó hír a diétázó csokoládékedvelőknek, hogy egy új számítógépes játék formájában is gyakorolhatják a csokievést, ami garantáltan nem hízlal abban az esetben, ha csak virtuálisan majszolják az édességet. A Chocolate Castle névre keresztelt számítógépes játék további előnye, hogy a képességeket is fejleszti.
A sztárok sem képesek magukat kivonni a kakaóbab hatása alól, sokan csokirajongók. A csokoládéval kapcsolatban folyamatosan újabb és újabb kutatási eredmények látnak napvilágot, ettől függően hol az emberiség megmentője, hogy minden baj okozójaként szerepel a médiában. Az emberek nagy részét azonban nem érdeklik a kutatások.
Az Inforsecurity Europe felmérése szerint a csokoládé új veszélyforrásként tűnik fel, Anglia polgárai ugyanis az édességért akár számítógépe jelszavát is elárulná. A Financial Times honlapján is közzétett elemzés a komputeres biztonság témakörében készült, a válaszadókat a számítógépes jelszavakról kérdezték.
Erőteljes marketingtámogatás mellett készülnek a csokoládégyártók és -forgalmazók 2007-ben a húsvétra az Élelmiszer szaklap felmérése szerint. A kifejezetten magyar hagyományokat követő csokoládéfigurák (nyuszi, csibe, kacsa, bárány, tojás) árai erős versenyt ígérnek, az előrejelzések szerint húsvétkor a tojás kelendőbb lesz a nyúlnál ismét.
Egy csésze krémszerű, forró, habos kakaót kortyolni – ezt az élvezetet találták ki maguknak a hollandok. A XVII. század óta járják a hajók holland zászló alatt a tengert, cukorral, dohánnyal és kakaóbabbal megrakodva, s rakják le terhüket Amszterdam kikötőjében. Mégis két évszázadot kellett várni, míg a Zaan folyó partján a szélmalmok segítségével a kakaóbabot megőrölték.
A csokoládé története a prekolumbiai civilizációkhoz nyúlik vissza, eredetileg a "chacau haa" vagy "xocoatl" szavakból ered a csokoládé szó. Mexikó és Közép-Amerika ősi civilizációi, az olmékok, az aztékok és a maják már tudták, hogy a kakaó táplálja és erősíti a szervezetet. A harcosok fejadagként csokoládét kaptak, hogy erősítsék szervezetüket és szellemüket egyaránt.
Tizenkét év alattiaknak nem ajánlja reklámjait a Masterfoods, pontosabban a 12 év alattiakat nem kívánja megszólítani. A Mars, a Snickers és a Twix gyártójának indoklása szerint döntése mögött az az indok szerepel, hogy egyre inkább bizonyított az édességreklámok és a gyerekek korai elhízása között.
Amerikai kutatók megállapították, hogy az étcsokoládé növeli a szervezet ellenálló képességét a szívbetegségekkel szemben. A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem 1200 emberen végzett vizsgálatot 18 hónapon át, és az aszpirin hatását vizsgálták azokra a sejtekre amelyek a vérrögök kialakulását okozzák.