2025. december 15., hétfő - Valér
A gazdasági válság nyomán ugyanis a korábbiakhoz képest átlagosan 30 százalékkal kevesebb sütemény fogy a cukrászdákban. És nem csupán a kényszerű spórolás, hanem a tudatosabb táplálkozás térhódítása is növeli az ellenállást az édességek csábításának. Így van ez külföldön is, ezért Európa nálunk gazdagabb országaiban sincs már igazi cukrászda.
Mezoamerika prehisztorikus lakosai egy új vizsgálat szerint csokoládét cserélhettek a kontinens délnyugati részéről származó drágakövekre. A kakaóban – a csokoládé fő alkotóeleme – talált vegyületek nyomait mutatták ki az új-mexikói Chaco-kanyonban található Pueblo Bonito (homokkő házak komplexuma) számos helyszínén feltárt ivóedényekben.
Milyen ízű süteményt kívánsz? Egy új találmánynak hála bármilyen sütiből gombnyomásra más ízű válhat. Csak egy fejfedő kell hozzá. A virtuális valóság, illetve a valóság elváltoztatása egyre több helyen üti fel fejét. Az egyik legutóbbi vívmány az általunk elfogyasztott étel ízét változtatja meg akár harapásonként.
Ha gondolatban elfogyasztunk egy nagy finom tábla csokit, biztosan nem hízunk meg tőle, de jóllakhatunk – derült ki egy amerikai vizsgálat során. A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint – melyet a Science című szaklapban mutattak be – az étkezés részletes elképzelése csökkenti az étvágyat.
Az Európai Bíróság döntése értelmében nem használható a "tiszta csokoládé" megnevezés az édességek címkéin. A 100 százalékos kakaóvaj-tartalmat az összetevők között kell megemlíteni. A luxembourgi intézmény ítélete az Európai Unió és Olaszország vitája végére tesz pontot: egy 2003-ban hatályba lépett olasz törvény ugyanis lehetőséget biztosít a kifejezés használatára.
A Lindt & Sprüngli cég győzelmével ért véget az immár hét éve húzódó csokinyúl-háború. A svájci társaság még 2004-ben indított pert versenytársa a Hauswirth ellen, mondván az osztrák versenytárs a Lindt-éhez nagyon hasonló húsvéti-csokinyulakat gyárt. A svájci cég 1952 óta kínálja aranypapírba csomagolva, piros masnis nyulait, melyek 2000 óta védjegyoltalom alatt állnak.
A csokoládé valójában jobb, mint a híre – állítják tudósok, akiknek vizsgálatai kimutatták, hogy az édesség sok gyümölcsnél több antioxidánst tartalmaz. A Pennsylvania állambeli Hersheyben működő egészségügyi és táplálkozási kutatóközpont szakembereinek összehasonlító elemzéséből a következő derült ki.
A legújabb kutatások szerint a kakaóban található hatóanyag megoldást jelenthet a makacs köhögésre. Végső fázisába érkezett a klinikai kísérletsorozat, amelynek során a csokoládéban és kakaóban található teobromin jótékony egészségügyi hatásait vizsgálták a tudósok. A brit fejlesztők szerint a gyógyszer két éven belül megjelenhet a boltok polcain.
A Harrer igazi cukrász dinasztia, impozáns kávéházzal, és csokoládéüzemmel a Soproni Ipari Parkban. A csokoládéműhelyről, a családról és a sikerekről Harrer-Abosi Beatrix tulajdonos beszélt a kisalfold.hu-nak. Az új, soproni Harrer üzem 2009 nyáron nyitott. Az első családi cukrászda Mattersburgban, közel fél évszázaddal ezelőtt nyílt.
A Csokoládia csokoládémanufaktúra Újbuda forgalmas csomópontjánál csendes kis zug a betérő vendégeknek. A kis üzlet különlegességét több dolognak köszönheti, látványműhelye nem mindennapi kuriózum, rohanó világunkban az erre járók egy hamisítatlan csokoládémanufaktúra rejtelmeibe pillanthatnak be.
Az ünnepi készülődésben is érdemes kicsit lelassulni, szünetet tartani, úgy hogy az ünnepi csillogás azért a szemünk előtt maradjon. Erre invitál a téli szezonban újra látható Kristály című újcirkusz-mese. A gyermekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas élményt nyújtó immerzív produkció december 5. és január 4. között majd 50 alkalommal lesz látható. A Müpa szervezésében a Millenáris Üvegcsarnokában megvalósuló előadás során a közönség szeme láttára kelnek életre a csillogó, jégbe fagyott, bámulatos meseképek, a különleges cirkuszi térnek köszönhetően a nézők a lebilincselő történet részeseinek érezhetik magukat. Itt van az év immár 50. hétvégéje, merüljünk ismét együtt az események világába!
Magyar rapszódia nevű magyaros ízvilágot rejtő "találmányt" már megszületése előtt sem csupán édességnek, hanem reprezentatív ajándéknak szánta készítője. Jelenleg az országgyűlés külügyi hivatala a legnagyobb megrendelő: sok külföldi diplomata paprika és pálinka mellé magyar bonbont kap figyelmességként vendéglátóitól.
2009 őszén nyílt meg Budán egy új csokoládézó, a Csokissimo. Az üzlet elsődleges célja az egyik legnagyobb bonbonkínálat elérése, öt magyar manufaktúra bonbonkínálatából válogathatnak a vendégek. A populárisabb ízek kedvelőinek a teljesség igénye nélkül egy-két ajánlat : kávés, nugátos, meggyes-diós, fenyőmagos-pisztáciás, vaníliás, banános, mogyorós...
Megnyitotta kapuit a várva várt Csokoládé Múzeum! A Mozart Souvenir háza táján évek óta készültek az egyedülálló kiállításra, melyet 2009. április végén siker koronázott. Árpádföldön, Budapest 16. kerületében egy fejedelmien felújított nemesi vadászkúriában várják a látogatókat a Csokoládé Múzeumi Kiállításra.








