2022. augusztus 9., kedd - Emőd

Tényleg szerelmesek leszünk a csokoládétól?

2019-07-10 2309

Az étcsokoládé előnyeiről már sokat halottunk. Tudjuk, hogy hatással van az agyunkra és hogy hormonok szabadulnak fel a fogyasztásakor. De azt talán még nem, hogy már közvetlenül az első harapás után történik valami bennünk.

Lee Berk a Lona Linda Egyetem kutatója a csokoládé hatásait vizsgálta az agyhullámok megfigyelésével. A hatások az első harapásnál kezdődnek és két órán keresztül tartanak. Az agy szerotonin- és dopaminszintje megnövekszik, így változtatva meg a hangulatot.

A benne lévő fenil-etil-amin, amelyet szerelemdrognak is hívnak, olyan állapotot, érzetet idéz elő az agyban, mintha szerelmesek lennénk.

Vannak olyan csokoládék, amelyek jobb hatással vannak a testre, mint mások. Darlene Mayo idegsebész szerint a legalább 85%-os kakaótartalmó étcsokoládé növeli az agyban a kémiai anyagok jelenlétét, csökkenti a szorongást és a depressziót.

A fehér csokoládé is megnöveli ugyan a dopaminszintet, de közel sem olyan hatékony, mint az étcsoki.

Sőt, a benne lévő flavonolok csökkentik a gyulladást, a vércukorszintet és a rossz koleszterinszintet is. Emellett a csokoládé fokozza az agysejtek közötti kommunikációt, ami a viselkedésre és a memóriára van hatással.

Javítja véráramlást az agyba és a szívbe, illetve csökkenti a vérnyomást az alatt a kétórás időtartam alatt.

Mivel csökkenti az ételek utáni vágyódást, még a fogyásban is segíthet. A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően sokkal jobb a tápértéke. Persze ettől eltekintve a csokoládé még mindig tartalmaz cukrot – bár keveset – és zsírt, amiből túl sokat fogyasztani nem jó dolog.

Az olcsó és alacsony kakaótartalmú csokikat mégis érdemes lecserélni a több mint 70%-os étcsokoládéra. Napi egy-egy kocka elfogyasztása még a diétába is belefér.

(Forrás: www.origo.hu)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tartalom galéria

A Huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája

A Huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája

More details
Újabb világsiker: neves francia lapba került be a magyar cukrász desszertje

Újabb világsiker: neves francia lapba került be a magyar cukrász desszertje

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hegynyi jégkrémet adott el az Unilever, indul Veszprémben az új Magnum-gyártósor

Hegynyi jégkrémet adott el az Unilever, indul Veszprémben az új Magnum-gyártósor

More details
Hogy készül a csokoládé? – 1. rész

Hogy készül a csokoládé? – 1. rész

More details
Krémes Fekete-erdő tiramisu: kakaós tészta helyett babapiskóta az alap

Krémes Fekete-erdő tiramisu: kakaós tészta helyett babapiskóta az alap

More details
Egyszerű, mégis nagyon mutatós csokitorta: rengeteg krém kerül a piskóta közé

Egyszerű, mégis nagyon mutatós csokitorta: rengeteg krém kerül a piskóta közé

More details
Megtaláltuk a nyár legüdítőbb szörpjét

Megtaláltuk a nyár legüdítőbb szörpjét

More details
A Stranger Things egyik sztárjára kellett várni az egészséges Nutellához

A Stranger Things egyik sztárjára kellett várni az egészséges Nutellához

More details