2025. június 8., vasárnap - Medárd

20 országban terjesztik az egymilliárd forintnál is nagyobb forgalmú cég kávékülönlegességeit. 2016 óta végez logisztikai, szállítási és disztribúciós tevékenységet Magyarországon a hollandiai székhelyű TB Brown, amely az idei évtől már hazai üzleti partnereknek is értékesít saját márkás kávékülönlegességeket. Az instant kávét egyedi igények szerint készítik el a megrendelőknek, az ízvilág a kardamomostól a csokoládéson át a fahéjasig szinte bármilyen lehet, a vállalat által alkalmazott speciális eljárás pedig garantálja a tökéletes minőséget. A TB Brown nemcsak élelmiszerláncok, hanem a brandépítést célzó bármilyen cég számára rendelkezésre áll.

Általában minden évben szeptember szokott az a hónap lenni, amikor a kertek ontják magukból a zöldségeket és a gyümölcsöket. Vidéken ilyenkor könnyen  hozzá juthatunk minden földi jóhoz, mert annyi van a kertekben  hogy az emberek csak úgy ajándékba adják egymásnak. A mos következő receptünk ebben a szellemiségében született. Hozzá jutottunk cukkinihez és szilvához, volt itthon érett banán is, így ezek az összetevők most egy egészséges süteményben találkoztak. Íme a recept:

Túró Rudit nem csak a boltban vásárolhatsz: akár torta alapja is lehet a finom, savanykás túrókrém.

Ha nem vagyunk profik a desszertekben, akkor érdemes a különböző tészta alapú sütik helyett a kekszeseket választani. Nem lehet elrontani, gyorsan elkészül, és a vendégek is imádni fogják!

Tortát díszíteni nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre látszik. Saját kezűleg is készíthetsz könnyedén tökéletes és látványos tortákat. Mutatunk néhány trükköt, amellyel elkápráztathatod az ünnepeltet.

Idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja a Napraforgó fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A napokban mi is megkóstoltuk az édességet, melyben a napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, az ízek körbeérnek, melyeket a vilmoskörte pálinka jellegzetes aromája még inkább kiemel.

Csokitábort szerveztek gyerekeknek immár második alkalommal Temerinben, a Sárga tanyán. A résztvevők mindamellett, hogy különféle csokikat kóstolhattak, új dolgokat is tanultak a finom édességről és saját pralinékat is készítettek.

Mindig is szerettünk a csokoládét, de volt egy nagyon komoly orvosilag gyógyíthatatlan betegségem, aminek endometriózis a neve. Ez egy hormonális betegség, ami főként a nőket sújtja. Ciszták alakulnak ki a testben, amik nagyon komoly és fájdalmas tüneteket eredményeznek. Szerencsére nem voltak erős tüneteim, viszont éveken keresztül nem sikerült teherbe esnem. Ennek tudatában teljes életmódváltásba kezdtem, speciális diétát követtem és tornáztam.

Nemrég hirdették ki a “Magyarország Tortája” verseny győzteseit. A nyertes „Napraforgóban” és a cukormentes győztes „Beszterce rózsájában” egyaránt közös, hogy a cukrászok különleges maglisztekkel álmodták meg őket.

Ezek az alapanyagok azonban nem csak a nevesebb cukrászdák műhelyeiben, hanem az átlagemberek otthonaiban is könnyen felhasználhatóak.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Az Ország Tortája büszke címet idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „Napraforgó” fantázianevű torta viselheti. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” nevű alkotással.

A szakértő zsűri nem csak kóstol, hanem javaslatokat is tesz a nevezett receptekhez, melyeket a zsűritagok több körben tesztelnek. A hozzávalók jó minősége, természetessége és egyedi kombinációja elengedhetetlen a rendkívüli ízélményhez. A kedvelt magyar ízekkel, illetve gyümölcsökkel készült győztes torták további közös vonása, hogy mindkettő összetevőlistáján szerepel Grapoila termék. A sárgabarackmagliszt, a pirított napraforgómag és annak őrleményének gyártásánál elsődleges szempont az íz, a természetesség és az adalékmentesség.

Érezhető, hogy a cukrászmesterek az elmúlt években egyre bátrabban nyúlnak olyan innovatív alapanyagokhoz, mint a maglisztek. Nem ritka a mogyoróliszt, mákliszt, mandulaliszt, tökmagliszt használata. Fodor Sándor „Napraforgójának” karakterét pedig fő összetevőként a pörkölt napraforgómag, illetve annak őrölt változata határozza meg”

- mondta Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa, akinek olajsajtolója jelenleg 20-féle magból sajtol olajat, valamint gluténmentes magliszteket, magkrémeket és natúrkozmetikumokat készít. A „zero waste” gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzák, semmi sem kerül kidobásra. Így tehát az olajok „melléktermékei” azok a maglisztek, melyek most sikert hoztak a gasztroműhelynek. A szintén a cég által gyártott pörköletlen alapanyagból őrölt napraforgómagliszt az elmúlt évben már bizonyított a híres ételkóstoló versenyen, a Great Taste-en (két csillagos minősítést kapott), valamint döntős volt a párizsi SIAL Nemzetközi Élelmiszeripari kiállítás innovációs versenyében. Mindebből az ország is profitál: nekik hála nem csak a cukrászdákban, hanem otthon is kísérletezhetünk új ízekkel.

Nem csak finom, egészségesebb is

„Az ilyen őrlemények akár bázislisztként is alkalmazhatóak sütemények, pékáruk tésztájába. Használhatjuk vajas sütemények, gyümölcsös piték, piskóták receptjéhez is, különleges ízt kölcsönözve nekik, egyúttal dúsítva azokat értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és rosttal”

- nyilatkozta Marianna.

A gasztrocég vezetője számára külön boldogság, hogy a tavalyi nyertes „Curiositas” tortához felhasznált Grapoila hidegen sajtolt mogyoróolaj után Füredi Krisztián cukrászmester idei nyertes cukormentes tortája, a „Beszterce rózsája” receptjéhez ismét egy Grapoila terméket, a sárgabarackmaglisztet választotta.

A cukrászok ezen bátorsága segít majd a lakosság körében is még elterjedtebbé tenni az olyan egészséges és finom alapanyagokat, mint a magolajok és a maglisztek. Ezek az őrlemények kiválóan alkalmasak a búzaliszt egy részének (vagy egészének) a helyettesítésére, ráadásul - a gabonafélékkel ellentétben

- gluténmentesek” - tette hozzá Pinczés Marianna.

| Forrás: Esemény Menedzser

Fűben, fában orvosság szlogennel rendezik az idei Magyar Ízek Utcáját augusztus 20. és 22. között a Várkert Bazárnál Budapesten.

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Csintalan Palacsinta jótékonysági fesztivál, 2025. június 7.

Csintalan Palacsinta jótékonysági fesztivál, 2025. június 7.

More details
Klasszikus sütik és a város egyik legjobb fagyija

Klasszikus sütik és a város egyik legjobb fagyija

More details
Belehalt a szépségébe, de róla nevezték el a világ egyik legfinomabb desszertjét

Belehalt a szépségébe, de róla nevezték el a világ egyik legfinomabb desszertjét

More details
Eperfesztivál, 2025. május 30. - június 1.

Eperfesztivál, 2025. május 30. - június 1.

More details
Grillázs és Mézeskalács Majális és Gyereknap, 2025. május 31.

Grillázs és Mézeskalács Majális és Gyereknap, 2025. május 31.

More details
Állandóan édesség után sóvárogsz? 5 egészségügyi probléma, amit így jelez a szervezet

Állandóan édesség után sóvárogsz? 5 egészségügyi probléma, amit így jelez a szervezet

More details
A hagyományos kürtőskalács volt a legmenőbb az 5. Kürtőskalács Vigalmon

A hagyományos kürtőskalács volt a legmenőbb az 5. Kürtőskalács Vigalmon

More details
Fogyasztóvédelem: veszélyes összetevőt rejt a népszerű édesség

Fogyasztóvédelem: veszélyes összetevőt rejt a népszerű édesség

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője