2025. december 14., vasárnap - Szilárda
Több tucat kézműves bonbon, különleges csokoládé közül válogathatnak a Csoko-Ládába, a Zsolnay Kulturális Negyed csokiboltjába betérő vendégek. Mosonyi Éva csokiháza igazi kuriózum, és nemcsak az édesszájúaknak lesz érdemes felkeresni: a sós karamelles bonbon miatt legalábbis mindenképpen.
A londoni Cavendish hotelben csokoládéból alakítottak ki egy szobát, ahol a kiegészítők, a Ne zavarj! táblán és a papucson át a fogkeféig minden tömény csokiból készült – írja a Bors Online. A különleges berendezéshez száz kilogrammot használtak fel a finom édességből. A szálloda vezetőit biztosan megihlette a közelgő húsvét, mert egy jókora csokitojást is tettek a sarokba.
Csokoládé reggelire, ebédre, vacsorára és napközben. Meg egy kicsi éjszaka is. Csokoládéimádó olvasóknak bemutatunk három olyan szállodát, amelyekben minden a csokoládéról szól. Én a metrón szoktam azon gondolkodni, hogy milyen jó lenne, ha egyszer korlátlan mennyiségű olvasztott és nem olvasztott csokoládét ehetnék.
A világ egyik legédesebb munkáját végzi egy 53 éves brit nő: nemzetközi csokoládékóstoló. Sue Stone 27 éve járja a világot, hogy új és új ízeket fedezzen fel a Thornton cég számára. Naponta átlagosan húsz csokoládéfajtát kell megkóstolnia. "Mindent megér az emberek elképedt arca, amikor megkérdik tőlem hogy mivel keresem a kenyerem, én meg megmondom" – idézte a brit Metro újság.
A fekete csokoládé rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát – mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat az European Heart Journal című szaklapban tették közzé. A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni.
Megnyílt a chococo csokoládéüzlet, a 3,000 csokoládé háza Budapest, illetve az egész ország nagy örömére megnyílt a chococo csokoládérium- és csokoládéüzlet, ahol több mint 3,000 féle csokoládékészítmény várja az érdeklődőket. A tulajdonosok már sikerre vittek egy csokoládé outletet a budapesti Bródy Sándor utcában.
Ha legközelebb ránk ront a csokoládé iránti vágy, mégis szeretnénk ellenállni a kísértésnek, induljunk el egy intenzív sétára – idézte brit kutatók javaslatát a LiveScience ismeretterjesztő portál. Egy negyedórás élénk séta után csak feleannyi csokoládét fogyasztanak el az emberek mint akkor, ha pihenten látnak neki.
Úriban, a fővárostól mintegy 40 km-re elhelyezkedő faluban az újonnan épült édesipari övezet tulajdonosai 2011 nyarán nyitották meg a naponta mintegy 50 tonna csokoládét is előállítani képes gyár területét. A teljes egészében magyar tulajdonosi körű Happy Chocolates Zrt. célja a minőségi, minden fogyasztói igényt kielégítő csokoládégyártás.
Több mint kétszáz kilogrammot nyom Magyarország és egyben a világ legnagyobb szaloncukra, amely a Bonbonetti Choco Kft. mestereinek keze munkáját dicséri. A rekordméretű, csokoládéval burkolt marcipános szaloncukor – amelyből 20 ezer apró is kitelne – három méter hosszú. A megaszaloncukor összesen 209 kilogrammot nyom, jóval meghaladva az eredeti elképzeléseket.
Különös módot választott egy Oroszországban, Kalinyingrádban található bevásárlóközpont ötödik születésnapjának megünneplésére: a pláza reklámügynöksége, a litván Ad Hunters felkérte Elena Climent szobrászművészt, hogy faragjon ki egy egész szobát csokoládéból, amit aztán a plázában kiállítottak.
Egy cég olyan csokoládéval állt elő, amely gyulladáscsökkentő összetevőinek – a barátcserjének és az áfonyának köszönhetően – többek között enyhíti a menstruációs fájdalmakat. A CocoPMS névre hallgató trüffel enyhíti a hasgörcsöt és a fejfájást, ráadásul összetevőinek köszönhetően finom áfonyaíze van.
Egy amerikai kutatás során a depresszióra hajlamos emberek annál gyakrabban jutalmazták magukat csokoládéval, minél lehangoltabbak voltak. Natalie Rose és munkatársai a San Diegó-i Egyetemen tudományos vizsgálatot végeztek arra vonatkozóan, hogy felnőtt emberek körében van-e összefüggés a depressziós hangulat és a csokoládéevés között.
A Bonbonetti Csoport hazánk legjelentősebb kapacitásokkal és 140 éves hagyományokkal bíró édességgyártója – olyan nagy márkákkal, mint a tibi csoki, a Cherry Queen konyakmeggy, a Bonbonetti ostyák és szaloncukrok, vagy a közkedvelt Francia drazsé és Dunakavics – még 2011-ben megkezdi az ún. "UTZ-Good Inside" -tanúsítvánnyal ellátott termékek gyártását.
A Thornton cég csokoládétömbje egészen pontosan 5 tonnát 7 mázsát 92 kilót és 50 dekát nyom: ez 2011-ben a világ legnagyobb csokoládéja. Négy méter széles és ugyanilyen hosszú, azaz négyzet alakú. (Vastagságára nem tért ki a brit Metro újság, fotói alapján legalább 30 centire tehető.)








