Nyomtatás

Nagy nápolyi teszt

2022-04-25 1519

Már nagyon rég terveztük a nápolyi tesztet, hiszen mindannyian nagyon szeretjük ezt az ropogós, krémes nassolnivalót. Kíváncsiak voltunk, hogy melyik a legfinomabb nápolyi jellegű termék, így a wafer és a szeletesen csomagolt termékeket is beválogattuk. Íme az eredmény!

A nápolyi

Maga a nápolyi nem olasz, hanem osztrák eredetű. Az édességfélét elsőként a ma is ismert vállalat, az 1890-ben alapított Manner dobta piacra.

A különböző ostyákat, tartós édességeket, csokoládés termékeket és egyéb finomságokat gyártó Manner 1898-ban kezdte el árusítani az azóta világhírűvé vált nápolyit. Az ötrétegű édességet 49-szer 17-szer 17-es szeletekben lehetett kapni, az egyes ostyák közé pedig mogyorókrémet kentek. A terméket a vállalat alapítója, Josef Manner alkotta meg.

A "nápolyi" alapanyag eredetileg a mogyoró volt. Innét a név.

A magyar piacon sok külföldi és magyar gyártó termékei találhatóak meg, elég eltérő minőségi színvonalon.

A gyártók a tesztünk tapasztalatai alapján a termék méretekkel kísérleteznek, waferben is van 3 mm vastag szelet, illetve 12 mm-es. Nincs tehát egységes konszenzus vagy standard, hogy mi "jó" vastagság.

A teszt menete

A vakteszten 14-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A tesztre beválogattunk zacskós, dobozos, szeletben kiszerelt termékeket is. A minták vastagsága is jelentősen eltért 3 mm- 12 mm között volt a legtöbb nápolyi.

Így a vaktesztre beszereztük az országosan kapható

- kakaós,

- kakaós-mogyorós ízű, nevében

- neapolitaner,

- nápolyi,

- wafer,

- töltött ostya szeletek

termékeket.

Korábbi, nem publikált vaktesztünk alapján kiszűrtük az olcsóbb, de alacsonyabb fogyasztási élményt adó nápolyikat, így azok most nem kerültek a kóstolók elé.

Az értékelés szempontjai

Illat: száraz termék, így nem vártunk erőteljes illatot. Inkább plusz pontokat adtunk azoknak a mintáknak, melyeknél erőteljesebben jelent meg az ostya vagy kakaós illat.

Állag: nagyon fontos a fogyasztási élmény szempontjából. Az ostya legyen ropogós, de ne rágós. Rágás után ne álljon össze, illetve ne tapadjon a szánk különböző részeire. Nem szeretjük az olyan tölteléket, amin csúszkálnak az ostyalapok, már, amikor megfogjuk őket.

Íz: alapjában véve ez egy édes termék, amitől még a kakaós-mogyorós ízt várjuk. Mi viszont magasabb pontszámot adtunk azoknak a mintáknak, amelyeknél a sült ostya jellegzetes íze felismerhető volt. A túl édes ízű minták alacsonyabb pontszámot kaptak, mert az erős édes íz összemossa az ízjegyeket.

 

A nagy nápolyi teszt eredménye >>

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből