Nyomtatás

Idén nem maradnak a raktárban a csokinyuszik

2021-03-30 668

Az édességgyártóknak is keresztül húzta a számításait a járvány, általában a húsvéti időszakban

– amely egyébként az egész éves csokoládéfogyasztás öt százalékát teszi ki – 900-1000 tonna üreges terméket értékesítenek, tavaly azonban 822 tonnára esett vissza a fogyasztás – mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének az elnöke az ágazat helyzetét értékelő kerekasztal-beszélgetésen.

Hozzátette, míg

egy átlagos húsvéti időszakban 3,5-4 milliárd forint bevételt hoz a gyártóknak, tavaly 3,2 milliárd forintos bevételt jelentett az ágazat szereplőinek.

Nagyjából két hónap, az április és a május kimaradt 2020-ban a csokoládé esetében, újak voltak még a járvány miatti korlátozások, és elmaradtak az impulzus vásárlások is, amelyek a szeletes termékek esetében egyébként nagyon jelentős. Ezzel szemben a kekszek iránti kereslet nagy növekedést ért el, ez némiképp kompenzálta a egyéb termékek esetében a kisebb visszaesést.

A szövetség elnöke szerint az idei év eredményei várhatóan a tavalyihoz hasonlóan alakulnak majd, a húsvét tekintetében legfeljebb 3-4 százalékos növekedéssel számol, amely körülbelül 3,3 milliárd forintos bevételt hoz a gyártóknak. A hazai boltokban megvásárolható üreges figurák zöme egyébként magyar üzemekben gyártják. Az árak tekintetében jelentős változás nem volt tavaly, és idén sem várható, legfeljebb néhány százalékos növekedés egyes termékek esetében.

Az édesség ágazat számára is nagy nehézségeket jelentenek a globális logisztikai problémák, a konténerek árai 6-8-szorosára emelkedtek,

amely számottevően növeli a gyártási költségeket. Valamint a kínai felvásárlások miatti papírhiányban és papír-áremelkedésben is érintett az ágazat, amelyre nagyon készletekkel próbálnak reagálni.

Némethné Szabó Alíz, a Metro Kereskedelmi Kft. édesség és cukrászat kategória menedzsere a rendezvényen elmondta,

a kereskedők előre jelzik a gyártóknak, hogy mekkora megrendelésre számíthatnak tőlük,

karácsony előtt már majdnem egy évvel korábban jelzik a várható igényüket, húsvét előtt pedig 3-4 hónappal.

Mivel 2019 novemberében még nem lehetett látni a globális járványhelyzet alakulását, így számolni sem lehetett annak következményeivel, ezért nagy készlet maradt raktáron. Ebből kifolyólag karácsonyra már konzervatív előrejelzéseket adtak, hogy minél kisebb legyen a veszteség, és végül sikeres szezont tudott zárni az ágazat – emelte ki a Metro menedzsere.

Az édességek tekintetében egyébként a karácsony és a húsvét jelenti a főszezont, de már olyan mikroszezonok is megjelentek, mint a Valentin-nap, a nőnap és az anyák napja.

Minden évben csökken a húsvéti szezon érdesség értékesítése, mert egyre kevésbé ünneplik az emberek a húsvétot, sokan a tradicionális szokások helyett inkább kirándulnak.

Forrás: www.vg.hu

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből