Nyomtatás

Ez lehet a veszte a híres svájci csokoládénak – Honnan lesz kakaóbab?

2021-06-10 147

Nagy bajban lehet a svájci csokoládé híre, a jelek szerint ugyanis Ghána kormánya nem akad több kakaóbabot adni a országnak, mely óriáiról és híresen minőségi csokoládéjáról híres.

Ghána Elefántcsontpart után a világ második legnagyobb kakaóbab-termelője, ezzel a címmel pedig komoly szerepet játszanak abban, hogy a csokoládé világszerte mindenhol elérhető árucikk. Az afrikai ország elnöke, Nana Akufo-Addo tavalyi svájci látogatása során közölte a vendéglátó ország vezetőivel, hogy:

Ghána többé nem hajlandó nyers kakaóbabot szállítani Svájcba.

A ghánai elnök szerint országa lakosainak nem képzelhető el prosperáló jövő sem rövid-, közép- vagy hosszútávon akkor, ha a mostani gazdasági berendezkedés szerint folytatják tovább a kakaóbab kitermelését és exportálását - írja a 444.hu a Financial Times cikkére hivatkozva.

Ghána a világ kakaóexportjának az ötödéért felelős, ám amíg a csokoládészektor évi 130 milliárdos üzletág, addig Ghánába ebből az összegből csupán 2 milliárd dollár jut el.

Nana Akufo-Addo azt szeretné, ha Ghána globális kereskedelmi szinten is képes lenne a csokoládé előállítására, a brit pénzügyi lap szerint ezt a célt nagyon nehéz lesz elérni, hiszen Ghánában nincs kialakítva a csokoládé előállításához szükséges megfelelő infrastruktúra. Az ország gazdasági eredményeit nagyban javítaná, ha globális szintekre lehetne emelni a csokoládégyártás mértékét és minőségét is. Bár Ghánában egyre nő a kereslet a csokoládéra, helyben csak kisebb cégek gyártják az édességet, a termékek minősége pedig egyelőre elmaradt az európai gyártmányoktól.

Vannak olyan vállalatok, melyek szeretnének szintet lépni a helyi csokoládégyártásban: a Financial Times példaként említi a német-ghánai fairafricot, ami 10 millió dolláros beruházással hozott létre egy üzemet Accrában, és előbb 50, majd évi 100 millió tábla csokoládét tervez gyártani exportra. A cég alapítója, Hendrik Reimers szerint azzal, hogy helyben állítanak elő helyi kakaóbabbal csokoládét, ötször annyi érték marad az országban. Az egyik legnagyobb akadály a gyártásban az, hogy az országnak nincsen kifejlett tejipara, így a tejport importálni kell, valamint a csomagolás és a késztermékek tárolása és szállítása is nehezebb, tekintve a nagy meleget és azt, hogy a nyugati országokba így messzebbről kell szállítani az árut.

A 444.hu cikke szerint a német cégtulajdonos nem számít arra, hogy Ghána egyhamar versenybe tud majd szállni a nagyobb nyugati gyártókkal, szerinte az ország majd prémium termékeivel törhet utat magának a piacon, valamint azzal, hogy olyan vásárlókat talál, akik számára fontos, hogy a termék etikus termelési láncból származzon.

Ghána elnöke szerint az ország egy rossz rendszerbe van beleragadva, ugyanis bár ők biztosítják a nyersanyagot a fejlett országoknak, a haszonból csak keveset látnak, annak jelentős részét a fejlett országok realizálják, Akufo-Addo pedig ebből az állapotból szeretne kitörni a csokoládéipar fellendítésével.

Ghána elnöke szerint hazája bele van ragadva egy neokoloniális kereskedelmi rendszerbe, azaz ők biztosítják a nyersanyagot a fejlett országok iparának, és a haszon jelentős részét a fejlett országok realizálják. Ebből szeretnének most kitörni, többek között a hazai csokoládéipar fellendítésével.

 

(Forrás: www.nosalty.hu)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből