2025. december 15., hétfő - Valér
Az ünnepi időszak egyik legkedvesebb hagyományának számító, kézzel készült mézeskalácsfalvakban az egész családdal együtt tudtok gyönyörködni. Csokorba gyűjtöttük, merre érdemes elindulni, ha a nyakatokba vennétek az országot – de a főváros vonzáskörzetében is ajánlunk ennivalóan édes falvakat!
A soltvadkerti Szent Korona Cukrászda karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus kekszes karamellás szaloncukra nyerte el a rangos Az Év Szaloncukra címet az idén. Az ünnepi édesség megalkotásánál a legnagyobb kihívást a vékony, roppanós csokoládéforma öntése jelentette, de a két-három hetes, gondos kísérletezés, és a családi kóstolások eredményeként megszületett a tökéletes íz.
A hajdúböszörményi óvodák és iskolák után újabb településekről érkezett jelzés, hogy lárvákkal fertőzött csokimikulások kerültek a gyerekekhez. Többen fogyasztottak is az édességekből, majd hasi fájdalomra és rosszullétre panaszkodtak. Az ügyben hétfőn kezd vizsgálatot a kormányhivatal.
A Budapest Coffee & Tea Festival a kávé- és teakultúra legnagyobb hazai eseménye, ahol ízek, illatok és élmények találkoznak egy felejthetetlen hétvégén.
Egy esküvő vagy céges parti ma már elképzelhetetlen különleges gasztronómiai élmények nélkül. Míg régen elég volt egy torta, ma már a csokoládészökőkutak, a kézműves bonbon-válogatások és a látványos „candy bar”-ok uralják a teret. De vajon mitől lesz egy édességsarok nemcsak finom, hanem lenyűgöző is? A titok a koncepcióban és a precíz időzítésben rejlik.
Idén ünnepli harmincadik évfordulóját a Mondelēz székesfehérvári gyára - hívja fel a figyelmet a Trade Magazin cikke Az üzemben három évtizede készítenek olyan Magyarország- és Európa-szerte kedvelt csokoládékat és kekszeket, mint a Milka, a Pilóta keksz, a TUC, a Vaníliás Karika és az OREO. A Székesfehérváron gyártott termékeket nemcsak Magyarországon, de a kontinensen – többek közt Ausztriában, Belgiumban és Franciaországban – is előszeretettel fogyasztják.
16. Gyulai Mézfesztivál 2025. december 5-6-án. Ezen a hétvégén minden az édes finomságról és a méhészetről szól. A látogatók megismerkedhetnek a méhészettel és a mézkészítéssel is, melyről sok hasznos és érdekes információt tudhatnak meg a szakmai napon.
Több mint 12.000 szem szaloncukor került megkóstolásra az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Év Szaloncukra versenyen, amit a Szeretem a csokit TikTok csatorna videósai, Kovács Ádám és Kovács Gergely hoztak létre. A versenyen lehetőséget kapott a nevezésre minden kicsi és nagy gyártó egyaránt.
Karamellás Milka csokoládét hívott vissza a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság, mert műanyag darabok fordulhatnak elő a termékben - hívta fel a figyelmet az index.hu cikke. A hatóság gondoskodott a kifogásolt tétel forgalomból történő kivonásáról, illetve a fogyasztóktól történő visszahívásáról.
Az elmúlt hónapokban megfordulni látszik a trend a kakaó világpiacán: az árak csökkenni kezdtek, miután az idei terméskilátások kedvezőbbek a korábbi évekhez képest, és a kereslet is mérséklődött. A piaci elemzők szerint azonban a fogyasztók egyelőre nem számíthatnak arra, hogy a boltok polcain is hamarosan olcsóbb lesz a csokoládé.
Francia szállodabefektető beruházásaként megnyílt a YOU Hotel Budapest, a négycsillagos szálloda a Szentkirályi utcában, Stühmer Frigyes egykori csokoládégyárában kapott helyett, az üzemeltetést a magyar Accent Hotel Management látja el – közölte az Accent hétfőn.
Mi évek óta így ünneplünk, hogy minden nemzeti ünnepünkre készítünk piros, fehér, zöld (azaz málna, kókusz, pisztácia) színekben pompázó kürtőskalácsot! Várunk a 4 napos hosszú hétvégén sok szeretettel, finom kürtőskalácsokkal a tihanyi kilátónál!
Dobostorta bonbon barackpálinkával, Eszterházy fehér csokoládéba burkolva, mákos-barackos makaron és újragondolt Rigó Jancsi - ilyen minidesszertekkel mutatkozott be Jakabfi Dávid az idei Gundel Károly-díjátadón. A nagykanizsai cukrászmester ritka elismerésként kapott meghívást a rangos budapesti eseményre, ahol a Gundel Étterem menüsorát zárta alkotásaival. A 700 darab kézzel készített édesség mögött közel 24 órás munka állt. Az egyedi ízpárosítások és a kifinomult megjelenés komoly szakmai visszhangot váltottak ki, új lehetőségeket nyitva meg a vidéki mester előtt.








