Nyomtatás

Csokoládét vagy kávét kell szagolni, ha le akar szokni a dohányzásról

1007

A Pittsburgh Egyetem kutatása szerint a kellemes illatok belélegzése segíthet azoknak, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, de éppen kibírhatatlan vágyat éreznek, hogy rágyújtsanak. A módszer csak ideig-óráig működik, de a kutatók azt remélik, hogy az így nyert nagyjából öt perc is elég lesz arra, hogy az érintettek nikotinrágót szerezzenek vagy végiggondolják, megéri-e rágyújtani. 

A teszthez 18-55 év közötti embereket vizsgáltak, akik nem állították, hogy szeretnének leszokni a dohányzásról, de vállalták, hogy a vizsgálat előtt 8 órán keresztül nem gyújtanak rá és nikotinrágót vagy más hasonló, a nikotinfüggőség tüneteit kezelő készítményt sem fogyasztanak. Mikor megérkeztek a vizsgálatra, több illatmintából ki kellett választani, hogy melyik nekik a legkellemesebb. Itt olyanok között választhattak, mint a csokoládé, a kávé, a vanília, az alma, a citrom vagy a menta. Magukkal kellett vinni egy dobozzal a kedvenc cigarettájukból is, majd megkérték őket, hogy gyújtsanak meg egy szál cigit, de ne szívjanak bele. 

Ekkor egy százas skálán meg kellett mondaniuk, hogy nagyjából mennyire érzik azt, hogy nem bírják ki anélkül, hogy bele ne szívjanak. Nem meglepő módon az eredmény a 90-hez közelített, vagyis szinte mindenki nagyon szeretett volna már beleszívni a cigijébe. De ekkor arra kérték őket, hogy ehelyett szagoljanak meg valamit. Egy részük az érkezéskor kiválasztott kedvenc illatát kapta, mások a dohányukba szagolhattak, míg a harmadik csoport egy illatmentes tégelyt kapott. Ezt követően még öt percig kellett percenként megmondani, hogy egy százas skálán mennyire  nem bírják már tovább ezt az egészet és szeretnének inkább egy jót cigizni. 

A vizsgálat eredménye az lett, hogy a szagtalan mintát kapók nem igazán éreztek különbséget, de ők is kevésbé vágytak a cigarettára. Akik a dohányba szagoltak, azoknak a vágyuk 11,7 ponttal esett, míg akik valamilyen számukra jó illatot kaptak, azok arról számoltak be, hogy átlagosan 19,3 ponttal kevésbé vágytak arra, hogy azonnal szívjanak egy slukkot a cigiből. A kutatók azt gyanítják, hogy ennek oka, hogy az emberekben az általuk választott kellemes illatok valamilyen emléket idéznek fel, vagy csak egyszerűen kizökkentik őket annyira, hogy ne a sóvárgásra koncentráljanak. Az összefüggés mélyebb elemzéséhez és ahhoz, hogy kiderüljön, hogy ez hogyan tudja segíteni a leszokásban az embereket, még további vizsgálatok és elemzések szükségesek a tanulmány készítői szerint. 


(Forrás: www.index.hu

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből