2025. június 8., vasárnap - Medárd
Az I. világháború első karácsonyára kapták a Franciaországban szolgálatot teljesítő brit katonák azt az ajándékcsomagot, melyek közül egyet szinte teljes épségben találtak meg a néhai háborús hős, Richard Bullimore hagytékában. A fémdoboz, mely önmagában véve is különlegesség, kilenc tábla, immár 103 éves csokoládét rejtett.
Egymilliárd dollárt különít el fenntarthatósági célokra a világ egyik legnagyobb édességgyártója, a Mars. 2050-ig 67 százalékkal csökkentenék az üvegházgáz-kibocsátásukat. A leginkább a Mars csoki, illetve a Pedigree és Whiskas állateledelek gyártójaéknt ismert cég mintegy egymilliárd dolláros beruházást indított útnak “Fenntarthatóság egy generáció alatt” névvel 2017 szeptemberében...
Minden gazdinak fontos tisztában lennie vele, hogy a csokoládé olyasmi, amit nem szabad a kutyáknak adni. Egy kisebb testű, illetve testsúlyú kutyát nemcsak komolyan megbetegíthet, hanem akár életveszélybe is sodorhat már kisebb mennyiségű csoki is.
Idén ünnepli 160. születésnapját a hazai kávéházkultúra legismertebb reprezentánsa és a modern cukrászművészet nagy innovátora, a Gerbeaud. Az ünnepre megszületett az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, majd az ezzel a különleges étcsokoládéval készült „Gerbeaud 160 torta”, táblás csokoládé és bonbon, amit a Gourmet Fesztiálon mutattak be.
Nektek mennyit érne a hercegi pár monogramjával ellátott csokitallér, egy doboz keksz, hűtőmágnes, egy üveg ásványvíz, és egy kupon egy közeli boltba. Cikkünk írásakor 20 ezer fontnál, vagyis 7,3 millió forintnál jár annak a csomagocskának az ára az online piactéren, amit a királyi lagzin kaptak a meghívott vendégek.
A versenyképesség egyik legfontosabb eleme a folyamatos innováció: új termékek fejlesztése, a régiek újragondolása. Az alábbiakban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari hírleveléből csemegéztünk ehhez ötleteket.
Miért van az, hogy valaki rajong a zöldborsóért, míg más már a puszta látványától is öklendezni kezd? És miért sóvárgunk minden előzmény nélkül az utcán sétálgatva a nagyi húslevesének az íze után? És egyáltalán: a keserű csokinak mi értelme van?! Dr. Menczel Zsuzsanna pszichológust kérdeztük arról, milyen mechanizmusok játszanak szerepet az ízlés alakulásában.
Európában az elsők között kóstolhatják meg a magyar fogyasztók a Nestlé izgalmas fejlesztését, a rubin KitKat csokoládét, ugyanis a különleges ízű termék már egyes hazai élelmiszerüzletekben is kapható. Januárban nagy érdeklődés közepette jelentette meg Japánban a különleges, rubin csokoládéval készült édességét a Nestlé.
Ahhoz lassan már hozzászokunk, hogy táplálék kiegészítők beiktatása szükséges a szervezet egészséges táplálásához. Azonban azt még kevesen tudják, hogy a legszélesebb spektrumú egészséget szolgáló anyagot, a huminiqumot kifejezetten élvezetes formában vihetjük be a szervezetünkbe.
Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben szeretitek a csokoládét, de szeretném veletek megosztani, hogy mi a különbség az étcsokoládé és a nyers csokoládé között. Az úgynevezett "egészséges élelmiszereket" általában gyakran éri az a kritika, hogy nem jó ízüek, hiányzik belőlük valami.
A „raw” azt jelenti, hogy a csokoládé nyers és az alapjául használt kakaó napon szárított és nem hőkezelt. Minimálisan feldolgozott, hogy a lehető legközelebb legyen a természetese állapotához, majdnem úgy ahogyan a fán lóg. Ez azt is jelenti, hogy minden termékük vegán és rendkívül tiszta.
Ha te is nagy rajongója vagy a kerek, a hosszú, a szögletes, a gömbölyű és a lyukas csokoládénak, akkor vedd fel a bakancslistádra a Szamos Csokoládémúzeumát, ahol egy csokoládétúra keretében mindent megtudhatsz kedvenc édességed készítéséről és történetéről.
A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztása előnyösen hat a memóriára és az immunrendszerre, a közérzetre, csökkenti a stresszt és a gyulladást - állapította meg egy új kutatás. Két tanulmány mutatta be, milyen hatással van az emberi szervezetre akár az egy tábla csokoládéban található, nagy koncentrációjú kakaó.
Ezen az órán a trüffel készítés alapjaival ismerkedünk meg, eredeti Szamos receptúrák segítségével. Megtanuljuk, mi a temperálás, hogyan lesz fényes és roppanós a csokoládé, és mik lehetnek a legalapvetőbb hibák a csokoládé előkristályosításának folyamata során. Megalkotjuk a trüffelünk lelkét, azaz két különböző féle tej- és étcsokoládéval megbolondított tejszínes krémet főzünk.