Nyomtatás

Moszkauer, a jól bevált retró édesség: most sem okoz csalódást

872

Készíts igazi retró édességet egy kis csavarral: a dió mellé csempéssz más magvakat is, a tejterméket pedig cseréld növényi hozzávalókra. Isteni lesz az eredmény.

A moszkauer egy igazi retró édesség, amelyet Magyarországon kandírozott narancs és dió felhasználásával készítenek, az egészet pedig csokiréteg koronázza meg. Az aprósütemény meglepő módon nem orosz, hanem francia eredetű, elnevezése azonban hagy némi bizonytalanságot maga után: franciául ugyanis le florentin, angolul florentine, németül pedig der Florentiner a neve, ami firenzeit jelent, magyarul azonban furcsa módon moszkauernek, vagyis moszkvainak hívják.

A recept pozitívuma, hogy egyszerűsége mellett könnyen variálható, így a dió helyett más magvakkal is kipróbálhatod a süteményt, illetve akár aszalt gyümölcsökkel is feldobhatod, ahogy a franciák is teszik.

Ez is egy kissé módosított recept, a dió mellett ugyanis mandula és kesudió is helyet kap benne, a vaj és tejszín helyett pedig kókuszolaj és kókuszkrém szerepel. Így egy 100%-ban növényi alapanyagokból készülő, vegán diétába is beilleszthető desszertet készíthetsz.

Vegán moszkauer

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 13 dkg dió, mandula és kesudió finomra darabolva
  • 10 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 1 dl kókuszkrém
  • 7 dkg cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 30 g liszt
  • 10 dkg étcsoki (60-75%-os)

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 25 perc

Elkészítés:

Egy kisebb edényben melegítsük fel a kókuszolajat és a kókuszkrémet, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a vaníliakivonatot, és addig kevergessük, amíg a cukor elolvad.

Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a magokat, a narancshéjat és a lisztet, és alaposan dolgozzuk őket össze.

Béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral, és kanalazzunk rá teáskanálnyi mennyiségeket a tésztából. Hagyjunk a gombócok között 3-4 cm-es távolságokat, majd a kanál hátával lapítsuk korong formájúvá őket.

Helyezzük a tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe, és 8-10 perc alatt süssük őket aranybarnára.

Hagyjuk a moszkauert teljesen kihűlni, ha melegen próbáljuk kiszedni a tepsiből, könnyen összetörhet.

Közben gőz felett olvasszuk fel az étcsokit, majd mártogassuk bele a moszkauerek alját, és egy tálcára vagy tányérra helyezve hagyjuk teljesen megdermedni.

| Forrás: sobors.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből