Nyomtatás

Narancsos piskóta torta

1997

Születésnapra, ünnepekre biztos választás, mert könnyű, ízletes, mutatós, és tökéletes az ízharmóniája.

Hozzávalók:
A piskótához: 6 tojás, 6 púpozott ek. cukor, 6 púpozott ek. liszt, 1 citrom reszelt héja, és felének a leve, 1 csipet só
A krémhez: 6 tojás sárgája (a fehérjéből süthetünk pl. püspökkenyeret), 6 ek. cukor, 2 dl tej, 2 kupak vanília aroma, 1 púpozott ek. étkezési keményítő, 20 dkg vaj, 10 dkg étcsoki, 1 lapos ek. kakaópor, 2 narancs

Elkészítés:
A szétválasztott tojások fehérjéből a csipet sóval, és 2 ek. cukorral kemény habot verünk. A tojássárgájához adjuk a megmaradt cukrot, és addig keverjük robotgéppel, amíg duplájára növekszik (ez legalább 5 perc). Ezalatt a cukor is teljesen felolvad!
Ha kész, hozzáadjuk a tojáshab 1/3-át, és a géppel ezt is hozzádolgozzuk.
A megmaradt habot fakanállal, óvatos mozdulatokkal több részletben hozzádolgozzuk a tojásos masszához.
Egy tiszta tálat kitárázunk a konyhai mérlegen és átöntjük a masszát, hogy le tudjuk mérni. Pontosan a felét visszakanalazzuk az "eredeti" tálunkba.
Erre azért van szükség, mert két egyforma piskótát fogunk sütni a masszából.
Kibélelünk egy 22 cm-es piskótakarika alját sütőpapírral, és beleöntjük a massza felét.
180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. (Ez kb. 15 perc, de lehet sütő függő is. Ha megcsapja az orrunkat a sütemény illata, látjuk, hogy kicsit elvált a forma oldalától, akkor már biztosan kész van.) Rácsra borítjuk, és lehúzzuk róla a papírt. Ha kicsit meghűlt a formánk, kimossuk, szárazra töröljük, majd a massza másik felét ugyanígy megsütjük. Lehet egyben is sütni, de mivel 4 lapra van szükségünk, nem mertem bevállalni, hogy fel jön olyan magasra, hogy négy karikát tudjak vágni belőle.
A krémhez a tojássárgáját összekeverjük a cukorral, a vanília aromával, a keményítővel és a tejjel, majd gőz fölött, állandó kavargatással sűrű krémmé főzzük.
Ehhez kell idő, és türelem. Közben kikeverjük a szoba hőmérsékletű vajat jó habosra, majd a teljesen kihűtött krémünket robotgéppel, kanalanként hozzádolgozzuk.
Ezt a krémes masszát kettéosztjuk, egyik felébe beledolgozzuk a gőz fölött megpuhított étcsokoládét és a kakaóport.
A másik felébe belekeverünk egy fél narancs reszelt héját, és az egyik narancs meghámozott, kifilézett, apró kockákra vágott húsát, és a másik narancs felének a levét.
Összeállítás: a két piskótát kettévágjuk, így négy lapunk lesz.
Az alsó lapot egy méretes tálra rakjuk, és megkenjük a narancsos krém felével. Rátesszük a következő lapot, ezt megkenjük a csokis krém felével. A harmadik lapra simítjuk a maradék narancskrémet, majd rátesszük az utolsó piskótakorongot.
A megmaradt csokikrémmel bevonjuk a torta oldalát és vékonyan a tetejét is.

Tetszőlegesen díszítjük, majd jól behűtjük!

IForrás: Házias ízek Éva konyhájából

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből