Nyomtatás

Mennyei mogyorós-fahéjas fátyolkalács

1462

Lágy, foszlós és illatos kalács, amit szeletelni sem kell és tele van töltelékkel. Diós, csokis, fahéjas, nutellás? Minden jöhet!

Ez is eljött, a hosszú őszi esték ideje, amikor kint ötkor már tök sötét van, bent viszont együtt a család. Mármint nincsenek illúzióim, csak akkor van együtt a család, ha van rá elég ok, márpedig egy frissen kisült, illatos kalács mindennél jobb indok arra, hogy aki csak él és mozog, megjelenjen a konyhában és két falat közt sztorizni kezdjen az élete folyásáról.

Nincs is ennél nagyobb öröm az anyaszívnek, szóval, ha csak tehetjük, süssünk kalácsot a szeretteinknek a kakaó vagy  az illatos tea mellé. Szerencsére kalácsreceptekből sosincs hiány, habár a gerincét alkotó, csodásan puha és foszlós tészta összetétele szinte mindig ugyanaz, a formával és a töltelékkel azonban egészen jól lehet játszani, nehogy unalmassá váljon a dolog.

Gyönyörű és illatos fátyolkalács, tálalva (Fotó: Belső Olga)

A fátyol kalács egy olyan variáció, ami pár éve robbant be és mindenki ezt gyártotta lelkesen, és valami miatt nem is ment ki a divatból azóta sem.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy

a tésztát, kinyújtás után, megkenjük a töltelékkel, négyzetekre vágjuk és ezeket a négyzeteket élére állítva, szorosan egymás mellé tesszük egy formába, így, amikor kisül, vékony és puha kalácsszeleteket kapunk, amiket minden oldalról körbevesz a töltelék.

Lássuk be, kissé macerás megoldás, mire az ember egymásra rakosgatja és kiszabja a kissé tapadós, lágy és töltelékkel nehezített kalács tészta csíkokat, készítés közben nem is igazán értettem, hogy mi magyarázza a fátyol kalács töretlen népszerűségét a háziasszonyok körében. A tészta-töltelék arányt nézve egy tekercs sokkal kedvezőbb számokat hoz, ráadásul tekerni sokkal egyszerűbb, mint a tésztát szabni és rakosgatni. Csak hát, ezzel az a baj, hogy a kalácstekercset úgy hívják, hogy bejgli, azt meg csak karácsonykor eszünk.

Addig töprengtem a kérdésen, amíg végül kisült a süti, és onnantól nem igazán volt több kérdés: a fátyol kalács azért jó, mert a szeleteket minden oldalról átjárja az édes töltelék, nem szárad ki soha (nem mintha lenne rá ideje) ráadásul még szeletelni sem kell. Diós vagy mogyorós töltelékkel ráadásul kísértetiesen hasonlít az íze és az állaga az aranygaluskára, mégsem tart fél napig összerakni.

Még egy jó tanács: ha diétázol éppen, akkor semmilyen körülmények között ne süss fátyolkalácsot, illetve, ha maradt még belőle másnapra, akkor ne kezdj el cikket írni róla, mert akkor lőttek a fogyókúrának. Én szóltam.

Fátyolkalács

Az, hogy milyen töltelékkel töltjük a fátyolkalácsunkat, teljességgel a mi ügyünk, én most itt felsorolok egy csomó lehetőséget, válassz! A tészta mindegyiknél ugyanaz.

Hozzávalók

  • 2,5 dl tej
  • 1 cs. instant élesztő
  • 1-2 evőkanál cukor ízlés szerint
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 50 dkg liszt
  • fél teáskanál só

A  diós/mogyorós töltelékhez

  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg darált dió vagy mogyoró
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 teáskanál őrölt fahéj

Kakaós töltelékhez

  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 6 evőkanál cukrozott kakaópor

Nutellás töltelékhez

  • nutella

Vaníliás töltelékhez

  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 3 cs. bourbon vaníliás cukor (vagy 5 evőkanál házi készítésű vaníliás porcukor)

Fahéjas töltelékhez

  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés

  1. Egy deci tejet meglangyosítunk, belekeverjük az élesztőt.
  2. Közben a lisztbe beletesszük a többi hozzávalót, a sót, a cukrot, a tojást, az olvasztott vajat, majd hozzáöntjük az élesztős tejet és még annyi langyos tejet, hogy a massza összeálljon. Ha van dagasztógépünk, akkor könnyű dolgunk van, ha nincs, kézzel dagasztjuk addig, amíg a tészta el nem válik az edénytől és fényes, ruganyos nem lesz. Ne ragadjon, mert soha az életben nem fogjuk tudni megtölteni, de kemény se legyen, mert akkor meg nem lesz jó a kalács.
  3. Most letakarjuk a tálat egy tiszta konyharuhával és langyos helyre tesszük megkelni. Egy óra biztosan fog kelleni neki ilyenkor.

    A tésztát kinyújtjuk jó nagyra, majd először csíkokra vágjuk, amiket egymásra rakunk (Fotó: Belső Olga)

  4. Amikor megkelt, átgyúrjuk a tésztát, majd kitesszük egy deszkára, kinyújtjuk. Én akkorára nyújtottam, mint a deszkám.
  5. Most jön az, hogy kitaláljuk, milyen tölteléket szeretnénk bele. Ha nutellát, akkor megkenjük a tésztát mindenhol és kész. Az egyéb töltelékekhez pedig először olvasztott vajjal kenjük meg a tésztát mindenhol. Az a lényeg, hogy jól ágyazzunk meg a tölteléknek, mert a vaj biztosítja majd a tapadást, különben minden lehullik.
  6. Ez után szórjuk az olvasztott vajra a választott tölteléket, majd jól tapogassuk bele, ahogy a fenti képen látható.
  7. Vajazzunk ki alaposan egy kenyérformát.

    Az emeletes tésztacsíkokat négyzetekre vágjuk (Fotó: Belső Olga)

  8. Most jön a szabászat rész. A tésztát először hosszában vágjuk fel négy csíkra, majd a csíkokat tegyük egymásra. Valamennyi töltelék ki fog hullani belőle (kivéve, ha nutellás), de sebaj, majd a végén rászórjuk. Az így kapott, több réteges tészta csíkot akkora négyzetekre vágjuk, hogy nagyjából stimmeljen a kenyérforma méretével. A szeleteket élükre állítva betesszük a formába, végül pedig rászórjuk a kihullott tölteléket.

    A kihullott tölteléket a tészta tetejére szórjuk, semmi se vesszen kárba! (Fotó: Belső Olga)

  9. Betesszük a 180 fokosra előmelegített sütőbe és alul-felül sütéssel, legalább 40 percig sütjük. Ha nagyon megpirulna a teteje (ami esélyes, mivel száraz töltelék van rajta), tegyünk rá egy sütőpapírt vagy alufóliát.

Amikor kész a kalács, kiborítjuk a formából egy deszkára, kicsit hagyjuk hűlni, közben elkészítjük a kakaót vagy a teát és összetrombitáljuk a családot. Vagyis, az utolsó lépésre nincs is igazán szükség, mert úgyis mindenki ott toporog a konyhába, előjöttek az illatra, sőt, úgy kell elhessegetni őket, hogy  várjanak még kicsit, meg ne égessék magukat.

 

(Forrás és fotók: www.nlc.hu)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből