Nyomtatás

Csokoládé mousse á la Julia Child

1074

Klasszikus recept Julia Child szakácskönyvéből, semmi variálás, semmi trükk. Úgy készül, hogy a tojások sárgáját is külön fel kell verni a cukorral, majd gőz fölött főzni, valamint a tojásfehérjét is külön, sőt, még a csokoládét is külön kell megolvasztani kevés kávéval, majd vajjal krémet keverni belőle. Ebből a három komponensből áll össze az igazi, hamisítatlan csokoládéhab.

A végeredmény krémesebb, de mégis könnyebb lesz, mint a szimplán felvert fehérje-tejszínhab kombináció. A felsorolt lépések ellenére nem bonyolult édesség, és nem is telik órákba az elkészítése, és  az egyik legpraktikusabb, elegáns desszert, ha az ember vendégeket vár, mert nemhogy lehet, hanem muszáj is előző nap elkészíteni, magyarán felszabadul egy csomó idő másnap a teljes menü elkészítésére.

Hozzávalók

  • 4 tojás szétválasztva
  • 15 dkg cukor
  • 17 dkg jóminőségű étcsokoládé (min 60%-os)
  • 4 ek erős kávé
  • 15 dkg vaj
  • csipet só

Elkészítés

A cukorból tegyél félre 1 evőkanálnyit. A tojássárgákat keverd habosra, fehéredésig a maradék cukorral, majd gőz fölött 4-5 percig keverd habverővel. Tedd félre, és néha keverd át, hogy lehűljön: majonéz állagú kell, hogy legyen. Szintén gőz fölött olvaszd meg a csokoládét a kávéval, majd apránként keverd bele a vajat egy habverővel amíg sima krémet nem kapsz. Keverd a tojássárga krémhez, és tedd félre, hogy teljesen kihűljön.

Közben egy csipet sóval kezdd el verni a tojásfehérjéket, és ha már lágy habot kaptál, add hozzá a maradék cukrot és verd kemény habbá. A negyedével lazítsd a csokoládés keveréket, majd óvatosan forgasd bele a többi habot is, míg teljesen el nem keveredik.

Kanalazd egy nagy tálaló tálba, vagy kisebb poharakba, és legalább 3 órára, de inkább egy éjszakára tedd hűtőbe. Hidegen, esetleg tejszínhabbal vagy csokiforgáccsal, vagy reszelékkel tálald.

(Forrás: www.izeselet.hu)

 
Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből