Nyomtatás

Így készül az elronthatatlan csokimáz házilag

39489

Még a gyakorlott háziasszonyokon is kifoghat a süteményekhez való csokimáz készítése. Amíg nem egyenletes, fényes és könnyen szeletelhető, nem mondhatjuk, hogy tökéletes. A trükk a részletekben rejlik.

Mutatunk három módszert és pár apróságot, amely segítségével tökéletesíthetjük a csokoládémázunkat.

Olvasztott csokoládé

A süteményhez használt csokit vízgőz felett olvasszuk, hiszen nincs szüksége olyan magas hőmérsékletre az olvadáshoz. A tej- és fehér csoki alacsonyabb hőfokon is olvadásnak indul, mint az étcsokoládé. Ezt azért érdemes észben tartani, mivel ha túl magasra csavarjuk a lángot a csokoládé összeugorhat.

Miután folyós állagú lett a tej-, vagy az étcsokoládé, hagyjuk kihűlni és utána olvasszuk fel újra, most már hozzákeverve az előírt mennyiségű vajat. A fehércsokihoz nem szükséges további zsiradék hozzáadása, de pár csepp citromlével fényesebbé tehetjük.

Csokimáz kakaóporból

Instant kakaóból nem lehet igazán jó mázat készíteni, ezért mindenképpen keserű, 20%-os kakaót használjunk. Fontos, hogy kristálycukor helyett, porcukorral keverjük el, így elkerülhetjük a cukorszemcséket a kész mázban.

Az előírt mennyiségű vajat lassú tűzön keverjük el a cukorral. Használhatunk keményítőt, és akkor a kakaóport a tejjel már nem kell tovább tűzön kevergetni. Amennyiben ezt mellőznénk, a kakaót a legelején adjuk a masszához. Sok receptben vízzel ajánlják hígítani a csokimázat, azonban jobban járunk, ha helyette tejet használunk. A porból készült máz gyorsan megdermed, viszont nem töredezik.

Főzés nélküli máz

A főzés nélküli csokimázhoz csupán 4 evőkanál forró vízre van szükségünk. Először a kakaót és vizet keverjük el, majd adjuk hozzá margarint és porcukrot. Sima, egynemű mázat kell a végén kapnunk, amit egyből rá is kenhetünk a süteményre. Dermedésig hűvös helyen, de ne a hűtőszekrénybe tároljuk. Így a máz nem keményedik meg annyira, hogy szeletelésnél töredezzen.

Tipp: A csokimázas süteményeket fogyasztás előtt időben vegyük ki a hűtőszekrényből, hiszen ha túl hidegen szeleteljük, garantáltan töredezni fog. Használjunk forró vízbe mártott, éles kést vágáshoz.

(Forrás: blikk.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből