Nyomtatás

Egy igazi moszkvait? - Moszkauer recept

2722

Különös, hogy egy édesség kétféle változatban két városról nyerte nevét. Jóllehet a moszkauer elnevezés némi német hatást is sejtetni enged, de hogy ki és mikor készítette először, és mennyiben kötődik Moszkvához, nehéz lenne kideríteni. Az biztos, hogy régi magyar szakácskönyvek még narancsgrillázs néven adják közre a receptjét, sőt generációk alapszakácskönyve, a megbízható „Horváthilona” moszkvai sütemény néven jegyzi.

A moszkauer valóban narancsos grillázs, de tojás nélkül, tejszínnel előbb egy lábosban kezdi útját, majd porciónként a sütőlemezen vagy tepsiben folytatja, míg végül a konyhapulton vagy asztalon csokoládémázzal teljesedik ki.

Más lesz az íze, ha mogyoró és más, ha mandula vagy dió képezi az alapját, de bármelyik olajos magból állítjuk is össze az alapot, a végeredmény nem okoz csalódást. Nem bonyolult a házi kivitelezése sem, érdemes próbálkozni vele. Csupán néhány apró részletre kell figyelmet fordítani.

Hozzávalók:
15 dkg darált mandula, dió vagy mogyoró
15 dkg procukor
5 dkg vaj
1 dl habtejszín
1 csapott evőkanál finomliszt (2 dkg)
7-8 dkg egészen finomra aprított kandírozott narancshéj
A bevonathoz:
10 dkg csokoládé
2 dkg vaj

Elkészítés: 

1. A hozzávalókat - a liszt kivételével - tapadásmentes lábosba mérjük, alaposan elkeverjük, majd közepes erősségű lángon felforraljuk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és azonnal hozzákeverjük az átszitált lisztet. Kissé hűlni hagyjuk.
2. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Két, méretes tepsit sütőpapírral borítunk.
3. A már langyos masszából vízbe mártott teáskanál segítségével nagyjából diónyi halmokat porciózunk az előkészített tepsire, egymástól legalább 3-4 cm távolságra. A kanál vízbe mártott hátával kissé elegyengetjük.
4. Nagyjából 12-15 perc alatt világosra sütjük. Akkor készült el, ha a halmok szépen elterültek, a szélük csipkézett mintázatot ölt.
5. A még meleg moszkauerek könnyen hajlíthatók, így ha nem lettek volna szabályosak, a szélein óvatosan kicsit igazíthatunk is, de óvatosan, mert könnyen törik.
6. A kissé megszilárdult lapokat leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra emeljük őket úgy, hogy mindegyiket megfordítjuk. A lapos, egyenes felük nézzen felfelé.
7. Amikor kihűltek és megszilárdultak, a csokoládét a vajjal gőz felett felolvasztjuk. Mindegyik lapocska tetejét bevonjuk a csokoládéval. Ha kedvünk van, egy villa hátuljával hullámvonalakat rajzolhatunk bele, így nyerik el jellegzetes mintázatukat.
8. Ha a csokoládé is megszilárdult, jól záródó fémdobozba helyezzük, az egyes rétegeket sütőpapírral elválasztjuk egymástól.

(Forrás: www.mindmegette.hu)

 

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből