Nyomtatás

Rántott csokit uzsonnára? Igen, van aki szereti…

3587

Töltött bendő és olajban sült Mars szelet, avagy mit esznek a skótok? Mutatjuk Gordon Ramsey tányérját… A skót gasztronómiáról legtöbbünknek a haggis és a whisky jut eszébe, de bőven tartogat még érdekességeket Gordon Ramsay hazájának konyhája. A nemzetközi különlegességek rajongói egy kis kreativitás bevetésével könnyedén össze is állíthatják saját hamisítatlan skót menüjüket.

Ha a híres nemzeti ételükhöz nem állna rendelkezésünkre elég birkabelsőség és tölteni való bendő, a következő, egyszerűbb fogásokkal is megidézhetjük a Felföld ízeit.

Egy szürke reggelt mi sem indíthat jobban, mint az angolokéhoz hasonló kiadós menü: a tányérunkra kerüljön bőven kolbász, szalonna, véres hurka (a tradicionális black puddingot megidézendő), tojás és paradicsomos bab. A skótok kenyér helyett gyakran fogyasztanak zablepényt, amit zabliszt, só, szódabikarbóna, olaj és víz keverékéből 20 perc alatt elkészíthetünk. Az alakjukért aggódóknak általában nem kedvez a hagyományos skót konyha, de a reggeli reform verziójaként választhatjuk a szintén népszerű zabkását is.

Az uzsonnát és a vacsorát sem érdemes elaprózni: az ötórai tea mellé elmajszolhatunk egy-egy shortbreadet, vagyis liszt, vaj és cukor keverékéből készített vajas süteményt, de megédesíthetjük a délutánt néhány édes zsemlével. A kettévágott scone legautentikusabb tölteléke a narancslekvár, amit háromszáz évvel ezelőtt egy pórul járt skót zöldséges felesége talált fel: a derék asszony leleményességével egy rakomány keserű narancstól mentette meg férjét.

Az elkötelezettek számára kötelező fogás a kilencvenes években megszületett kalóriarekorder őrület, a rántott Mars szelet: nem kell hozzá más, csak egy szelet csoki, némi palacsintatészta, és sok-sok olaj…

Rántott Mars-szelet recept

Hozzávalók / 1 adag

A tésztához

  • 5 dkg csokoládé (Mars vagy Milky Way-szelet)
  • 95 g finomliszt
  • 50 g kukoricaliszt
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 2 dl tej

A sütéshez

  • 2 dl napraforgó olaj

Elkészítés

  1. Hűtsük le a csokoládészeletet a csomagolásában, de ne fagyasszuk!
  2. Keverjük össze a liszteket a szódabikarbónával.
  3. Keverjünk hozzá annyi tejet, hogy tésztaállagú, könnyű krémet kapjunk.
  4. Az olajat hevítsük fel.
  5. Bontsuk ki a csokoládét, és mártsuk bele a krémbe.
  6. A forró olajban süssük aranybarnára.
  7. Jégkrémmel vagy sült burgonyával tálaljuk, de magában is fogyasztható.


(Forrás: www.goodstuff.hu / www.nosalty.hu)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből