2018. augusztus 18., szombat - Ilona

A magyarországi csokoládégyártás a minőség irányába mozdult el

  • 2018. március 12., hétfő 11:58
  • Hírek

chocolateA magyarországi csokoládégyártás érzékelhetően a minőség irányába mozdult el, egyre több a magas kakaótartalmú és a kézműves termék – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szerencsen sajtótájékoztatón, amelyet egy gazdafórum előtt tartott.

A miniszter ismertette: tavaly és tavalyelőtt tizennyolcezer tonna csokoládé készült Magyarországon, ennek csaknem harmada külföldi piacokon talált gazdára. Megjegyezte, hogy a csokoládégyártás és -készítés fejlődésére a felsőoktatás és a szakképzés is reagált, a gödöllői Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karán már folyik ehhez illeszkedő oktatás és több helyen szakképzés.

A miniszter a sajtótájékoztatón méltatta a Bonbon Kft. eredményeit, amely megőrizte a szerencsi csokoládégyártás évszázados hagyományait. A szerencsi csokoládé egyszerre kézműves és nagyobb volumenű  élelmiszeripari termék – jelentette ki.

Fazekas Sándor reményét fogalmazta meg, hogy Magyarország cukoripari helyzete megengedi majd, hogy a cukorgyártás is visszatérjen Szerencsre. Ehhez megvan a megfelelő mezőgazdasági háttér, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megye erős mezőgazdasági térség, ahol tizenötezer őstermelő, társas vállalkozás vagy családi gazdaság tevékenykedik – mutatott rá.

A teljes cikk a www.agroinform.hu oldalon olvasható.