2018. január 20., szombat - Sebestyén

Nemzetközi Csokoládé Hónap

Már az sem eléggé közismert, hogy február a Nemzetközi Csokoládé Hónap, pedig ezt mindenki igazán szívesen ünnepelné. A mindemegette.hu az egyik legkedvesebb édességünk tiszteletére összegyűjtött néhány érdekességet, amiről eddig biztosan sokan nem hallottak! A cikkhez olvasása után javasolt némi minőségi csokoládé elmajszolása még februárban.


1. Három bab, végtelen számú lehetőség

Megszoktuk a gazdag és változatos kínálatot, ha csokoládéról van szó. Meglepő, de a boltokban található több száz variáció összesen háromféle kakaóbabból készül. A Forastero a legnépszerűbb közülük, a világ csokoládéinak nagyjából háromnegyede ebből a fajtából készül. A Criollo a legfinomabb és a legritkább, ennek megfelelően a legdrágább is. Nagyon nehéz, sokszor veszteséges a termesztése, emellett egészen különleges, a többi kakaótól markánsan különböző aromája van. A harmadik típus pedig az előző kettőből született hibrid, a Trinitario bab.

2. A kakaóbab egy alakváltó művész

Por, vaj, egész bab, magbél: a kakaóbab felhasználása nagyon sokoldalú. Ennek megfelelően kedvenc csokiddal is nagyjából azt csinálsz, amit csak szeretnél: megolvaszthatod, formába öntheted, lereszelheted, krémet készíthetsz belőle, lefagyaszthatod, az igazán profik még kristályosítani is tudják. Korlátlanok a lehetőségek!

3. A lényeg a kakaóvaj-tartalom

Elsőre nem tűnik logikusnak, de a fehér csokoládé általában drágább, mint a hasonló minőségű, ám sötétebb árnyalatú társai. Miért? Mert sokkal magasabb a kakaóvaj tartalma! Sajnos ez a különbség egyre nagyobb lesz, mivel folyamatosan nő a kereslet a kakaóbab iránt, ami feltornássza az árakat.

4. A minőségi csokit sokkal tovább tart elkészíteni

A kakaóbab minősége mellett a konsolás hossza viszi fel az elsőosztályú csokoládék árát. Ez az a folyamat, amikor a pörkölt kakaóbabot összekeverik az őrölésnél a cukorral, így jön létre az ízletes kakaómassza. Igazán minőségi csokoládék esetében ez 72 óránál is több időt vehet igénybe.

5. Egyre nagyobb teret hódít az étcsokoládé

Mivel a csoki számos pozitív hatással bír az egészségünkre, az étcsokoládé-fogyasztás látványosan megugrott az elmúlt évtizedben. A többi fajtához képest sokkal nagyobb arányban nőtt az eladások mennyisége, egyre nagyobb szeletet követel magának a „csokoládépiacból”.

(Forrás: mindmegette.hu  - Juhász Orsolya)