2019. január 24., csütörtök - Timót

Gombóc Artúr kedvenc múzeuma

  • 2018. április 26., csütörtök 13:06
  • Hírek

gomobcarturHa te is nagy rajongója vagy a kerek, a hosszú, a szögletes, a gömbölyű és a lyukas csokoládénak, akkor vedd fel a bakancslistádra a Szamos Csokoládémúzeumát, ahol egy csokoládétúra keretében mindent megtudhatsz kedvenc édességed készítéséről és történetéről.

Mert XIV. Lajos óta Európa apraja-nagyja Gombóc Artúr módjára rajong a forró csokiért, a táblás csokiért, a pralinéért és a bonbonért.

Csokoládé-bolygató

Életem első csokitúrájára Kuron Luca csokoládémester kísért el. Utunkat a műhelyben kezdtük, ahol a mester beavatott a táblás csokikészítés rejtelmeibe. Luca mesteri mozdulatokkal temperálta, hűtötte 28 fokig a pultra kiöntött csokoládét, majd beleöntötte a masszát egy formába, amit kedvemre díszíthettem mogyoróval, mandulával, csilivel, kókusszal. És amíg a csokim a mélyhűtőben pihent, végigsétáltunk a múzeumon - természetesen minden teremben kóstolót kaptam: Szamos marcipánt, bonbont, csokichipset.

Még a műhelyben megismerkedtem néhány cukrászati géppel: a tésztaadagolóval, a mézeskalács-szaggatóval, a mandulát őrlő berendezéssel. De a kedvencem a csokoládé-bolygató gép lett, mert végre megtudtam, hogyan készül az üreges csokoládé. Adva van a forma, amibe beletöltik a csokoládét, majd a forma két részét erős mágnessel összepasszintják, ráhelyezik a gépre, ami elkezdi minden irányban forgatni. És láss csodát! A csoki szépen szétterül a forma falán, és már kész is a csokimikulás.

mezeskalacs


  • 1
  • 2
  • 3