2018. december 15., szombat - Valér

Nem győzik a csokigyártást a lengyelek

  • 2018. február 20., kedd 14:31
  • Hírek

csokigyarNéhány éven belül kimeríti minden termelésbővítési lehetőségét a Wedel, Lengyelország legnagyobb csokigyára. Kevesen tudják, hogy Európában a lengyel piac kínálja a legnagyobb csokiválasztékot. A Wedel, a leghíresebb és legrégibb csokoládé- és édességgyár Lengyelországban olyan kihasználtsággal dolgozik...

...,hogy 2-3 éven belül kinövi minden termelésbővítési lehetőségét - adta hírül Rzeczpospolita. A Lotte Wedel marketing- és értékesítési igazgatója, Maciej Herman elmondta, 2017-ben hat százalékkal nőtt a vállalat bevétele.

A Wedel termékeinek csaknem 100 százaléka csokoládé, a cégnek egy gyára van Varsóban, de már tervezik a következőt, amelyet az elsőhöz építettek hozzá. Legkésőbb 2020-ban el kell kezdjék a beruházást, amelynek költségei elérhetik a 200-250 millió zlotyt (15-19 milliárd forint egy jókora focistadion ára).

A lengyel édességpiacon három nagy játékos osztozik: a Wedelen kívül a Mondelez és a Ferrero.Csak utánuk jön a többi lengyel vállalat: a Goplana és a Wawel.

Maciej Herman jelezte, hogy a pénzügyi eredmények növekedésének egy része abból fakad, hogy nagyon magasra nőtt a tej és a vaj ára, miközben a kakaó piacán a spekulánsok rángatják az árakat. A lengyel termelők bevételét és profitját emellett a zloty árfolyamának alakulása is befolyásolja.

A lengyelek átlagosan évente öt kilogramm csokoládét fogyasztanak, ami megfelel az európai átlagnak. A csehek, a szlovákok, a balti államok fogyasztása hasonló ehhez. Ugyanakkor egyetlen európai országban sem kapható annyiféle csokoládé, mint Lengyelországban.

  • 1
  • 2
  • 3