2018. július 23., hétfő - Lenke

Komáromi csokoládé nyert „gasztronómiai Oscar-díjat”

awardsNem túlzás azt állítani, hogy egy komáromi csokoládéműhely valóban világraszóló sikereket könyvelhet el, pedig csak öt éve működik. Papp Vargha Katalin kézműves csokoládéját a londoni Great Taste Awards 2017 versenyen „gasztronómiai Oscar-díjjal” jutalmazták. Egy mindenre elszánt fiatal nő a tűsarkú cipőt és a kiskosztümöt lecserélve álmodott egy nagyot...

Brüsszelben ejtette őt rabul a csokoládé, ahol marketing-kommunikációt tanult. Nem kerget ezentúl magasröptű karriercélokat, hanem megy az álmai után. Mindez meg is hozta az eredményét. „Gasztronómiai Oscar-díjjal” jutalmazták a nemrégiben Londonban megrendezett, nagy presztízsű Great Taste Awards 2017 gasztronómiai versenyen a komáromi Papp Vargha Katalin Alto del Sol fantázia nevű kézműves csokoládéját – számolt be a Forbes magazin.

„Nagyon szeretek járni-kelni a világban, és mindig mindent ízlelni, kóstolni, szaglászni. Innen jönnek folyamatosan az inspirációk. Eszem valamit, ami annyira ízlik, olyan jó a fűszerezése, hogy megpróbálom valahogy csokiba forgatni. Általában így keletkeznek ez a kreációk”

– magyarázta portálunknak Papp Vargha Katalin.

A kezdetekben különleges édességeit még a konyhában kísérletezte ki, ma már az egész országban ismerik kézműves remekeit.

„Ezen a területen is vannak trendek, tehát az ember azért folyamatosan olvassa a sajtót, hogy mi lesz a következő évben az a fűszer, gyümölcs vagy mag, ami majd egy trendcenter lesz a csokikészítésben. Próbáljuk ezt a vonalat is felvenni, de még jobb az, amikor mi találunk ki valami teljesen egyedit, és az lesz ismert majd a világban”

– fűzte hozzá a komáromi csokoládékészítő.

A sok tanulás, tanulmányút meghozta a gyümölcsét, hiszen számos díjjal jutalmazták már a csokoládékészítő mestert. Nemrég a gasztronómiai Oscar-díjjal is. Papp Vargha Katalin azt mondja, volt sok buktató is a manufaktúra indításánál, amelyeken szerencsésen átbukdácsolt. Úgy véli, mindehhez azonban elengedhetetlen a stabil családi háttér.

„Ha az embernek nincs vesztenivalója, tehát fiatal, akkor merjen belevágni. Tényleg ne a kifogásokat keresse, hogy jaj, most éppen ezért vagy ezért nem, ez vagy az nem jön össze. Egy vállalkozás elkezdésében nem feltétlenül a pénz az, ami a kezdetet jelenti, hogy esetleg a pénz hiánya miatt ne tudnánk előre lépni. Hogyha valakinek van egy jó ötlete, akkor azt igazából kevés tőkével is véghez lehet vinni, természetesen nem azonnal egy óriási gyárral fog kezdeni, hanem apró lépésenként haladhat előre”

– mondta Papp Vargha Katalin.

csokikeszites
Forás: turizmusonline.hu

A megmérettetések inspirálják és alkotásra ösztönzik a felvidéki kézműves mestert. „Számunkra a legfontosabb díjak, azok mindig a külföldi versenyeken elért elismerések. Mindenképpen a szívemhez legközelebb a Great Taste Awardjaink állnak, amit 2015-ben és 2017-ben sikerült megszereznünk.

A teljes cikk a turizmusonline.hu olvasható.

  • 1
  • 2
  • 3