2019. június 19., szerda - Gyárfás

Édesszájú nép a magyar: 3500 tonna szaloncukrot eszünk meg évente

  • 2018. december 12., szerda 13:52
  • Hírek

csokikak7A Magyar Édességgyártók Szövetsége megbízásából készült kutatás szerint a hazai fogyasztók 86%-a tervez szaloncukrot vásárolni – mondta Sánta Sándor, a szövetség elnöke. Az édességekből befolyt nyereség az elmúlt 5 évben megduplázódott, ez annak köszönhető, hogy a mennyiséggel szemben egyre inkább a minőség számít a fogyasztóknak.

A szaloncukor nem hungarikum, de Magyarországon a legelterjedtebb, mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártó Szövetség elnöke.

Idén az édességgyártásban az évi teljes forgalom 250 milliárd forint. Csak a Mikulás szezonban 435 tonna csokoládét adnak el, ami körülbelül 4 milliárd Ft bevételt hoz. Advent idején körülbelül 350.000db terméket vásárolnak a fogyasztók. Szaloncukorból 3500 tonna szokott fogyni, ami 6 milliárd forint bevételt hoz a gyártóknak, akik általában termékeik 46%-át a hipermarketekben adják el.

A felmérések szerint a magyar lakosság 86%-a tervez szaloncukor vásárlást.

Magyarországon megfigyelhető, hogy vidéken nagyobb a hagyománya a szaloncukornak, mint a nagyvárosokban. A zselés szaloncukor napjainkig a legkedveltebb ízesítés, ez a teljes szaloncukor vásárlás kétharmadát teszi ki. Dobogós lett még a kókusz és karamella is, de sokan szeretik a drágább, például marcipános és mogyorókrémes változatokat is. Az elmúlt évtizedekben fokozatosan a legkevésbé népszerűek közé csúszott a valamikor szinte egyeduralkodó fondant (cukortöltelékes) konzum szaloncukor, a szaloncukrok ősanyja. Közben egyre nagyobb teret nyernek a minőségi csokoládéval és töltelékkel készített, magasabb kategóriájú termékek.

Tovább a teljes cikkhez: www.hellovidek.hu

  • 1
  • 2
  • 3