2019. május 26., vasárnap - Fülöp

Óriási összeget költenek csokimikulásra a magyarok

csokimikulasCsaknem négymilliárd forintos forgalmat generál a Mikulás-naphoz kötődően értékesített mintegy hétszáz tonnányi szezonális édesség. A csokoládémikulások mellett az adventi naptárak is kelendők. A csokoládémikulás az ünnepi szezon favoritja: már tavaly is 435 tonna, több mint 8 millió darab fogyott belőle – közölte a Világgazdasággal a Nielsen piackutató.

Szezonális édességre az elmúlt évben csaknem 4 milliárd forintot költöttek a magyarok, ami 686 tonnának és 11 millió tételnek felel meg.

A csokoládémikulások piaci részesedése 62 százalék volt tavaly, az egyéb csokoládéfiguráké (például csizma, hóember, angyal) 13 százalék, és az ajándékcsomagok fedik le az ünnepi édességszezon 11 százalékát. De az adventi naptárak is népszerűek: tavaly 350 ezer darabot értékesítettek 235 millió forintért. A tavaly eladott szezonális édességek 87 százaléka tejcsokoládé volt, a fogyasztók 46 százaléka hipermarketekből szerezte be a kívánt édességet.

Az ünnepek idején kétszeres forgalomnövekedés várható a kategóriában – közölték a Tescónál. Egyre inkább a prémium-, magasabb kakaótartalmú termékeket választják a vásárlók, a bevonókat szinte teljesen elhagyták. Egyre népszerűbbek a hozzáadott cukrot nem tartalmazó édességek, valamint a paleo- és a diabetikus csokoládék. Az üzletláncban hatvanféle csokoládémikulás kapható, a 300–500 forintosak a legkeresettebbek. A fogyasztók emellett 13 különböző adventi kalendárium és huszonháromféle Mikulás-csomag közül választhatnak.

Tovább a teljes cikkre: Óriási összeget költenek csokimikulásra a magyarok

  • 1
  • 2
  • 3