2019. augusztus 25., vasárnap - Lajos

Érkezik a tevetejből készült csoki

teve2Tavaly novemberben az indiai tejfeldolgozó cég, az Amul mutatta be első, tevetejjel készült termékét. Pakisztánnal határos Gudzsarat állam egyik száraz régiójából származik a tevepásztor nomád rabari törzstől, akik fogyasztják ugyan az állatok tejét, de úgy gondolták, tilos eladniuk.

Amint a Hindustan Times beszámol róla, az Amul meggyőzte őket, hogy adják el a helyi tejpiaci szövetkezetnek a tejet, és az így nyert bevétel révén fenntarthatják hagyományos életmódjukat. A tevetej azonban sósabb, mint a tehéné, ezért ki kellett találni a megfelelő receptet a csokoládé elkészítéséhez.

A lap tudósítása szerint ugyanakkor néhány hónap alatt kialakult a csoki vevőköre Indiában – írja a Syngenta blog.

teve

A tevetej népszerűsítése az ezredfordulón kezdődött. Ilse Kohler Rollefson német antropológus, aki akkor már 20 éve Indiában élt, és radzsasztáni pásztorok számára nonprofit alapot hozott létre, az elsők között próbálta rávenni a pásztorokat a tej értékesítésére. A fejlődés azonban lassú volt.

„Meg kellett küzdeni a hagyományokkal, azzal a babonával, hogy a tevetejet nem szabad eladni” – mondta, hozzátéve, hogy ráadásul a közösségen kívül senki sem értékelte a tevetejet. Az emberek tévesen hitték, hogy kellemetlen az íze és gyorsan megromlik. Azóta viszont már van tevevaj és tevetejjel készült fagylalt is Radzsasztánban.

(Forrás: www.agroinform.hu)

  • 1
  • 2
  • 3