2018. december 15., szombat - Valér

Akkora balhé tört ki a boltokban, hogy át kell írni a törvényeket

  • 2018. január 31., szerda 12:59
  • Hírek

nutella fotoAz akciós Nutelláért vívott harcból meglepően messzemenő következtetések vonhatóak le a francia gazdaságról: a gazdák jövedelme nagyon kevés, a lakosság vásárlóereje pedig gyenge. Mindkettőn megpróbálnak változtatni. A múlt héten elképesztő jelenetek játszódtak le néhány francia szupermarketben...

...miután 70 százalékkal leárazták a Nutella mogyorókrémet, egymás torkának estek a vevők, több esetben verekedéssé fajult az akció. Az ügy meglepően nagy port vert fel a francia belpolitikában. A francia pénzügyminiszter magához rendelte az akciót hirdető Intermarche vezetőjét, és egyértelművé tette: ilyesmi nem történhet meg még egyszer. Franciaországban egyébként tilos veszteséggel árusítani az árucikkeket, néhány rendkívüli időszak kivételével.

Most olyan jogszabály-tervezet készül Franciaországban, ami tovább szigorítaná a veszteséggel történő értékesítés szabályait, emellett segítené a mezőgazdaság szereplőit abban, hogy szövetkezzenek, együtt képviseljék érdekeiket, így érhessenek el magasabb felvásárlási árat termékeikre. Ezzel egyidejűleg a mezőgazdasági állattartás szabályait is szigorítanák és növelnék az organikus élelmiszerek arányát az iskolai étkeztetésben.

A szabályozás-módosítással egyébként kettős célja van a kormánynak: szeretnék, ha a mezőgazdassági termelők jövedelmi helyzete javulna, ezzel egyidejűleg azonban a lakosság vásárlóerejét is szeretnék javítani. Előbbire nagy szükség lenne: a Bloomberg összeállítása szerint a francia gazdák harmada kevesebb mint 350 euró (alig több mint 100 ezer forint) jövedelemre tesz szert havonta, a szektorra jellemző éves átlagos 15 ezer eurós jövedelem is mélyen a francia átlag alatt mozog.

A háztartások csökkenő vásárlóereje pedig jól megmutatkozott az akciós Nutelláért vívott ádáz küzdelemben - most a jövedelmeket terhelő adók csökkentését tervezik, és rávennék a nagy cégeket, hogy profitjukat nagyobb arányban osszák meg a vásárlóikkal.

(Forrás: privatbankar.hu)

  • 1
  • 2
  • 3