2018. július 23., hétfő - Lenke

Ezeket a csokikat a NÉBIH ajánlja

choco santa2 Mikulás alkalmával az átlagosnál is több édesség kerül az üzletekbe. A korábbi évekhez hasonlóan a középpontban a termékbiztonság és a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll. A hatóság célja, hogy a karácsonyi vásárlások során a kereskedők szabályszerűen járjanak el, illetve, hogy veszélyes termékek ne kerüljenek a boltok polcaira.

A szakemberek elsősorban a nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők próbavásárolnak a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon, a különböző élelmiszerüzletekben, drogériákban, vagy például játéküzletekben is.

Az ellenőrzés alá vont 20-féle csokoládé termék mindegyike megfelelt. A vizsgálat célja egyébként annak megállapítása volt, hogy a mintavételezett termékek megfelelnek-e a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása értelmében a csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán néhány engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet.

Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést - méghozzá jól látható helyen - ott, ahol az összetevők listája is van.

A vizsgált termékeket itt lehet megtalálni!


(Forrás: Privátbankár.hu)

  • 1
  • 2
  • 3