2019. június 19., szerda - Gyárfás

Mennyei trüffelgolyók, amiket nem lehet abbahagyni: elfelejtheted a boltit!

truffel2A karácsonyi ajándékok beszerzése és elkészítése lassan már nem tologatható tovább. A plázában mászkálás helyett sokkal kellemesebb dolgot ajánlunk.Egyre divatosabb saját kezűleg készített ajándékot adni. Egyrészt az ember kellemesen tölti közben az időt, legalábbis jó esetben, és lehet, hogy a kiszemelt nem drága ajándékot kap, de mindenképpen tudja, hogy...

...sok szeretettel készült a meglepetése.

A legjobb opció, ha valamilyen házi finomsággal készülünk, méghozzá egy bizonyos fajtával, amit Gombóc Artúr is szeret: csokoládéval. A csomagolt, táblás változatnál sokkal elegánsabb és ünnepibb hangulatot sugárzó trüffeleknek senki sem tud ellenállni, pláne, ha úgy készíted, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Pár évvel ezelőtt karácsonykor én is kaptam egy dobozzal a testvéremtől. Mivel még általános iskolás volt, nem volt keresete, és egyébként is, egy tizenéves fiútól ki várná el, hogy plazmatévét ajándékozzon a nővérének karácsonyra. Ő viszont mégsem akart egy sablonos, századik plüssállattal, vagy saját rajzzal meglepni, gondolt egyet, és ott közelített a szívemhez, ahol amúgy a férfiakéhoz szokás: a gyomromon keresztül. A recepthez csupán néhány dolgot kellett beszerezni a boltból, a konyhatündérkedést pedig - saját bevallása szerint - még élvezte is.

Gördülékeny és könnyű receptet fejlesztett ki anyukámmal közösen, amit szerencsére nem felejtettek el szóról szóra lejegyzetelni. A recept sikerét az adja, hogy végtelenül egyszerű elkészíteni, sokféleképp variálható, és igazi, őszinte boldogságot adunk vele. A csoki ugyanis serkenti az endorfin termelését az agyban - ez a vegyület pedig fájdalomcsillapító, és a morfiumhoz hasonlóan hangulatjavító hatású. Nem kell megijedni, a csokoládé valójában nem minősül kábítószernek - habár, ez a trüffel tényleg függőséget okoz.

truffel

Trüffelgolyók

Elkészítési idő:

Előkészítés: 5 perc
Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 5

Hozzávalók:

  • 2 deciliter tejszín
  • 25 dekagramm étcsokoládé
  • 2 dekagramm vaj
  • 2 teáskanál rum
  • 0 ízlés szerint kakaópor

Leírás:

Alkohol nélkül is készíthető, csak nem érdemes! A rum aromája plusz pikáns ízt ad a trüffelnek!

1. Gőz felett olvasszuk meg a csokit, majd amikor folyékony, keverjük hozzá a tejszínt és a vajat.

2. Keverjük el jó alaposan, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a rumot.

3. Töltsük szilikon jégkockatartóba, és hagyjuk megszilárdulni, vagy ha egy kicsit hűlt, és formázható, alkossunk belőle golyókat. Forgassuk meg kakaóporban, és próbáljuk meg nem megenni az összeset, mielőtt elajándékozhatnánk!

Forrás: sobors.hu

  • 1
  • 2
  • 3