Nyomtatás

100 éves a szerencsi csokoládé

2023-03-13 669

Szerencs újkori történelme szorosan összekapcsolódik a gyárainak történetével. Sikereik fellendítették a város gazdasági és szellemi életét, hozzájárultak a térség ipari kultúrájának meghonosodásához. A csokoládégyárat 100 éve alapították, a centenárium alkalmából március 2-án sajtótájékoztatót tartottak a Rákóczi-várban. Az eseményen dr. Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy az évforduló alkalmából programokkal tűzdelt évre lehet számítani. Beszédében a szerencsi Artúr Napok Fesztivált emelte ki, amit ezen az éven már harmadik alkalommal tartanak.

Elhangzott, hogy a programok közül talán a legtöbb látogatót ez fogja vonzani a városba, amit augusztus 25-27 között rendeznek meg. Hangsúlyozta: a zenei fesztivál legfőbb célja a szórakoztatás mellett, a csokoládé népszerűsítése lesz. Hozzátette: nem titkolt céljuk, hogy az eddigi látogatottsági csúcsot megdöntsék, és az idén először átlépjék a negyvenezres vendégszámot – mondta Koncz Zsófia.

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség – ezzel a Wass Albert idézettel kezdte mondandóját Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere. A városvezető elmondta, hogy az eseményen jelenlévők az erőt és az összefogást képviselik. Nyiri Tibor kitért arra, hogy a mai modern technikának köszönhetően azok a leszármazottak is tudják, hogy mi történik a városban, akiknek a felmenőik Szerencsről származnak. A különböző online felületeken megjelenő tudósítások és beszámolók betekintést adnak Szerencs lüktető életébe. Hangsúlyozta: az idén minden városi eseményt összekötnek a 100 éves szerencsi csokoládégyárat ünneplő programokkal. „Mindenütt szeretnénk megjelentetni a 100 éves történelemmel rendelkező édességet, a húsvéttól kezdve egészen adventig. Reméljük, érezni fogják a hegyaljai bor, a szerencsi csoki és a vendégszeretetünk ízét. Összefogásunk példaértékű lehet” – fogalmazott a polgármester.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a helyi csokokoládégyártás történelmének az egyharmadában volt jelen a világcég. Az ügyvezető igazgató szerint Szerencs neve egyet jelent a csokoládéval. Ezt az értéket meg kell őrizni és tovább kell vinni. Noszek Péter emlékeztetett arra, hogy 2018-ban a Nestlé átadta a „Szerencsi” márkanevet a Szerencsi Bonbon Kft.-nek, 2021-ben pedig a városnak adományozták a „cicás” kakaópor védjegyének a tulajdonjogát. A centenáriumi programokból a Nestlé kiveszi a részét, hiszen elkötelezett támogatója az értékek megőrzésének. A cégnek a következő száz év is legalább annyira fontos, mint az elmúlt időszak – zárta gondolatait az ügyvezető igazgató.

Dr. Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. alapítója és ügyvezetője hangsúlyozta, hogy Zemplénnek 2008-ig három nagy kincse volt: cukor, a csokoládé és a tokaji bor. Mára sajnos ebből csak a két utóbbi maradt, amelyekre a továbbiakban is nagyon kell vigyázni, mert a vidéket ez különbözteti meg az ország más tájegységeitől” – hangsúlyozta az ügyvezető. A cég 26 éve foglalkozik csokoládégyártással, jelenleg több mint háromszáz terméküket kínálják és nem titkolt céljuk az, hogy a szerencsi értéket megmentsék és továbbfejlesszék. Hozzátette: több helyi és országos programmal is készülnek az évfordulóra. Az egyik ilyen a Magyar Posta Zrt.-vel együttműködve emlékbélyeg kiadása.

Dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője a Magyar Géniusz program jelentőségét emelte ki. Elhangzott, hogy a program égisze alatt működő vándorkiállítás az adott településre, múzeumra leginkább jellemző és legjelentősebb műtárgyakat vonultatja fel, melyek képviselik az intézményt, a települést, annak történelmi és kulturális múltját. A programhoz a szerencsi Zempléni Múzeum is csatlakozott, aminek köszönhetően tágabb közönséghez jut el a szerencsi csokoládégyártás története.

Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a Géniusz program folytatásaként és az elmúlt 100 éves csokoládégyártás tiszteletére tárlattal kedveskednek a látogatóknak, ami az „Édes évek - A szerencsi csokoládé 100 éve” címet viseli. A tárlat 2023. június 8-án nyílik a Zempléni Múzeumban. Elhangzott, hogy az intézmény már régóta kutatja a gyár történelmét, az elmúlt időszakban rengeteg tárgyi felajánlás érkezett, amit ezen a napon mutatnak majd be a nyilvánosságnak. Hozzátette: a tudományos kutatás nem áll meg, sőt, a jövőben olyan nyílt online adatbázist szeretnének létrehozni, ahová bárki feltölthet a gyár történelméhez kapcsolódó anyagokat, fotókat, videókat, dokumentumokat. A kiállítás megnyitásával egyidőben megjelenő díszes album leírja és gazdag illusztrációval tárja az olvasók elé a szerencsi csokoládé történetét.

A Zempléni Múzeum tervezett programjai:
• A kiállítás megnyitó  és a könyvbemutató időpontja : 2023. június 8. 
• "Édes évek  - A szerencsi csokoládégyártás 100 éve" című kiállítás megrendezése (megnyitó: 2023. június 8.).
• A "Szerencsi" - A kakaó- és csokoládégyártás története Szerencsen című centenáriumi album kiadása (megjelenik: 2023. június 8.
• Macskanyelves képes levelezőlap (ugyanaz a kép, mint a bélyegen) és első napi bélyegzés, tehát a bélyeggel együtt "Carte maximum" megjelentetése, ami a gyűjtőknek nagy "csemege".
• Interjúsorozat és gyűjtőakció -  a még fellelhető tárgyi és szellemi hagyaték összegyűjtése.

I Forrás: csillagpontradio.hu

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből