Nyomtatás

60 éves lett a magyar gyár, amely a fél világot ellátja csokoládé Mikulásokkal

2022-09-14 771

Az Origo munkatársa ellátogatott az alapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő diósgyőri csokoládégyárba. Az eredetileg ételgyárnak készült épületegyüttes mára a Nestlé cégcsoport egyetlen kizárólag üreges csokoládéfigurák készítésére specializálódott üzeme a világon, amelyből több mint 25 országba szállítanak húsvéti és karácsonyi termékeket.

A diósgyőri csokoládégyár neve fogalom Miskolcon, 60 éves töretlen működése ipartörténeti jelentőségű, különösen annak fényében, hogy az itt előállított termékek közül nem egy egyedülálló a világon. Éves szinten körülbelül 4000 tonna figura készül az üzemben, hogy aztán ennek a volumennek 88 százaléka több mint 25 ország boltjainak polcain landoljon

- árulták el az Origónak.

A Nestlé csoporton belül egyedülálló létesítményben mintegy 400 munkavállaló készít közel 300 féle üreges karácsonyi- és húsvéti csokoládéfigurát. 

Csokoládégyár épült a nehéziparban dolgozók feleségeinek

A jelenlegi üzem területén 1950-ben nagy beruházás indult: a Lenin Kohászati Művek ételgyárát, konyháját akarták itt kialakítani, de hamar kiderült, hogy a fejlesztés túlméretezett, ezért az építkezést 1953-ban leállították. A félkész és kihasználatlan épülettel viszont kezdeni kellett valamit - akkoriban Borsodban elsősorban olyan gyárra volt szükség, ahol a nehéziparban dolgozó férfiak feleségei dolgozhattak. Így született az a döntés, hogy a még be sem fejezett ingatlanokat – a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium segítségével – a Szerencsi Csokoládégyár vásárolja meg.
A szükséges átalakítások után az üzemben 1962-ben indult meg a termelés, ahol kezdetben figurákat, ostyát és nugát darabárut állítottak elő. Amikor később megalakult a Magyar Édesipari Vállalat, az üreges figurák gyártásának a diósgyőri üzem lett a központja, de pár évvel később Szerencsről Diósgyőrbe helyezték át az ostyagyártást is.

A teljes cikk: 60 éves lett a magyar gyár, amely a fél világot ellátja csokoládé Mikulásokkal

 

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből