Nyomtatás

Május végétől finomabb lesz a csokoládé, valós akciók jönnek

2022-05-30 660

Több fogyasztóvédelmi jogszabály módosítás lép hatályba 2022. május 28-tól hazánkban. Ennek révén tovább erősödnek a már most is igen kiterjedt fogyasztói jogosultságok. A legfontosabb változások: tovább bővül az olyan tisztességtelennek tekintett kereskedelmi gyakorlatok listája, s szigorodnak az árcsökkentésre vonatkozó szabályok is – olvasható a Mandineren.

Május utolsó szombatján lépnek hatályba az akciós árak feltüntetésének új szabályai. Ezek célja annak megakadályozása, hogy a kereskedők fogyasztókkal szemben megtévesztő árcsökkentéseket alkalmazzanak. Ez eddig bevett gyakorlatnak számított: egyes kereskedők az akciók előtt rövid időre megemelték az árakat, így tévesztve meg fogyasztóikat az árengedmény tényleges mértékével kapcsolatban.

Az új szabályok szerint a kereskedőknek árcsökkentés bejelentése esetén meg kell jelölniük a korábbi árat. A „korábbi ár” az új szabályozás értelmében a kereskedő által az árcsökkentést megelőző legalább 30 napos időszakban alkalmazott árat jelenti. Az akció mértékét ezután tehát csak a korábbi 30 napos időszakban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest lehet feltüntetni.

További különösen fontos változás a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény módosítása. Az új rendelkezések alapján a több kereskedő ajánlatait összesítő online piactereknek vagy ár-összehasonlító weboldalaknak tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a keresések eredményeként megjelenő találatok rangsorolásának fő paramétereiről. 

A továbbiakban a webshopoknak tartózkodniuk kell mások megbízásától valótlan fogyasztói értékelések feltüntetésére. Ezek a gyakorlatok minden további mérlegelés nélkül tisztességtelennek minősülhetnek és szankciókat vonhatnak maguk után.

Bizonyára sokan tapasztalhatták, hogy például az Ausztriában vásárolt öblítő sűrűbb, ezért kisebb adaggal is el lehet érni ugyanazt a hatást a mosás során, de feltűnhetett az is, hogy a Milka csokoládé valahogy finomabb, ha a Lajtán túlról szerezzük be. Ez most megváltozik: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szombattól szankcionálható a kettős minőségű termékek forgalmazása is. 

Elvileg az a szabály, hogy egy árut egy Európai Uniós tagállamban úgy kell forgalmazni, hogy az minőség és a használati érték szempontjából megegyezzen más tagállamokban forgalmazott áruval. Ennek ellenére azonban az áruk összetételében vagy jellemzőiben jelentős eltérések vannak.

Csurgai-Horváth Gergely részletező teljes írását a Mandineren olvashatják.

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből