Nyomtatás

Nagy kakaókrémes keksz teszt: az egyik legolcsóbb győzött!

2022-04-27 1233

Doppelkeks, szendvicskeksz vagy töltött keksz. Ezek a nevek azon túl, hogy egy külön termékcsoportot takarnak, jelentenek egy különleges fogyasztási élményt is. A ropogós keksz és a puha kakaókrémes töltelék állagában jelentősen eltér, ami miatt sokan szeretjük ezt a keksztípust. De az állag eltérésen túl ott van az ízek kontrasztja is, míg a keksz általában natúr ízű, addig a krém erősen kakaós. Lássuk, hogy melyik keksz teljesített a legjobban a 19 mintát felvonultató vaktesztünkön!

 

A szendvicskekszről

A termék története 1908-ig nyúlik vissza, amikor az Amerikai Egyesült Államokban Hydrox márkanéven kerül forgalom az első ilyen jellegű termék. A gyártó céget 1912-ben a Nabisco szerezte meg.

A szendvicskeksz (néhol szendvics keksz írásmóddal is előfordul) az édes kekszek közé tartozó édesipari termék, amelynek jellemzője, hogy két keksz közé helyezik az ízesítő réteget. Mivel Magyarországon évtizedekig csak egyetlen termék, a Pilóta keksz volt kapható ebből a termékféleségből, sokan - tévesen - "pilótakeksz" néven kvázi termékfajtaként illetve kifejezetten ellenségesen emlegetik e termékkategória különböző más márkanéven kínált termékeit.

A teszt menete

A kóstoláshoz beszereztük, az összes kakaós krémmel töltött duplakekszet, mindet, ami kapható volt az országos üzletláncokban. A vaktesztet mi, a Magyar Ár-Érték arány Kutató Egyesület végeztük el, 12-en.

Kitétel volt, hogy a krém nem tartalmazhat a kakaótól eltérő aromát, pl. mogyorót.

A teszten a kekszeket 0,5-07 mm vastag szeletekre szeltük fel, hogy ne lehessen azonosítani a márkát, ami esetleg a tészta felszínére van sütve.

Értékelési szempontok

Illat: nem vártunk erős illatot, de keksz natúr és a krém kakaós illatának felismerhetősége magasabb pontszámot eredményezett. A teljesen jellegtelen vagy a terméktől idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: ez legalább annyira fontos tényező, mint az íz, ezért most magasabb arányban vettük figyelembe az átlagpontszám kiszámításakor is. A keksz legyen ropogós, ne túl száraz és omlóssá alakuljon a rágáskor, ne tapadjon össze, illetve ne legyen túl kemény se. A krém állaga legyen puhább és jó arányban legyen a krém a kekszhez képest. ha kevés a krém, akkor nem alakul ki az elvárt fogyasztási élmény, száraznak hat a termék. Ha túl sok a krém, akkor pedig puha lesz az egész.

Íz: a keksz lehet natúr, vaníliás, valamilyen nem hagyományos liszttel készült. a kakasó krém legyen intenzíven kakaós és ne legyen túl édes. A jellegtelen ízű termékek alacsonyabb pontszámot kaptak, ahogy a túl édesektől is vontunk le pontot.

A nagy kakaókrémes teszt eredménye

I  Csokoládé Világ

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből