Nyomtatás

Varázslatos a nyertes torta ízvilága, amely több helyen is kapható

2021-09-02 1176

Idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja a Napraforgó fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A napokban mi is megkóstoltuk az édességet, melyben a napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, az ízek körbeérnek, melyeket a vilmoskörte pálinka jellegzetes aromája még inkább kiemel.

Augusztus végén, az államalapítás ünnepén nem csak az utcák telnek meg a kikapcsolódásra, ünneplésre vágyó családokkal, párokkal, hanem a cukrászdák asztalai, teraszai is, hiszen ekkor debütál Magyarország tortája.

Az ország tortája Magyarország „születésnapi tortája”, amelyet minden évben, a magyar államiság megszületésének szimbolikus napján, az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be Budapesten, valamint az ország több száz cukrászdájában. A hagyomány egészen a 2007-es évre nyúlik vissza: a Kormány ekkor kérte fel a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy alkossák meg az ország tortáját. Az akkori ünnepségre alkották meg először a különleges madártejes tortát. Azóta a Miniszterelnökség és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére. A kiválasztást mindig egy neves szakmai zsűri végzi.

 

Idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a Napraforgó fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy még az ünnepnapon kóstolhattunk a nyertes szeletből. Alulra durvára vágott napraforgómag került mennyei karamellizált csokirétegben, amely a torta legédesebb pontja. Ezt nem túl édes, könnyed és különböző textúrájú rétegek követik. A rétegek ízeiben összeér az üde vilmoskörte és a hársmézes friss joghurt savanykássága.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. A győztes idén a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián nyerte Beszterce rózsája nevű tortájával. Az elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi – írták a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Az ipartestület a napokban közzétette az ország tortáját készítő cukrászdák listáját, így az édesszájúak nagy örömére több cukrászdában lehetőség van a finomságok kóstolására. Pécsett például a Frey, a Mecsek, a Kovács, a Magda, a Trüffel cukrászdában, valamint a Mischler cukrászműhelyben, a Jégkuckóban és a Pécsi Zserbóban is, Kozármislenyben a Kovács Cukrászdában, Mohácson a Szekeres Finomságokban, Pécsváradon a Zengő Cukrászdában.

 

I Forrás: bama.hu

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből