Nyomtatás

Tesztelték gabonapelyheket: aggasztó eredmény született cukorfronton

2021-05-05 899

A csokis gabonapelyheket vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Mindegyikben sok a cukor, de legalább finomak. A nemzetközi FoodPro uniós projekt részeként a szomszédos országok (osztrák, cseh, horvát, magyar, szlovák  és szlovén) fogyasztói szervezeteivel együtt 102 csokis gabonapelyhet vizsgáltatott be a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A magyar boltok csokis gabonapehely kínálatából 18 terméket küldtek el a laboratóriumba, ahol vizsgálták a tápértéket (cukor-, fehérje-, élelmi rost, folsav- és vastartalom), az érzékszervi tulajdonságokat, az idegen szennyezők jelenlétét, a címkézés megfelelőségét és fenntarthatósági szempontokat is. 

Mivel leggyakrabban gyerekek fogyasztják, aggasztónak bizonyult a magas cukortartalom és a felesleges adalékanyagok mennyisége. A magas gabonatartalom biztosítja ugyan a rost és fehérjebevitel, de a magas cukortartalom miatt a legtöbb vizsgált termék inkább desszert, mint reggelire alkalmas étel. A tesztelt termékek 100 grammonként 15,8-30,9 gramm cukrot tartalmaztak, ezek pedig kivétel nélkül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása feletti értékek. E szerint, egy 14 éves kor alatti gyerek napi energiabevitelének maximum 10 százalékát ajánlott cukorból fedezni. Egy átlagos általános iskolás korú gyermek esetében ez körülbelül napi 25-50 gramm cukrot jelent - ami kb.12 darab kockacukornak felel meg. 

- derül ki a teszt értékeléséből. 

A teszt során 40 százalékban vette figyelembe a zsűri az érzékszervi vizsgálat eredményét. A szakértők először az ízt és az illatot értékelték, majd a termékek állagát miután 5 percig tejben áztak. Az érzékszervi tesztben valamivel jobban teljesítettek azok a termékek, amelyek intenzív ízű kakaóval vagy csokoládéval és gabonafélékkel készültek és azok, amelyek a tejbe áztatás után ropogósabbak és keményebbek maradtak, de alapvetően minden gabonapehely jól szerepelt ezen a teszten.

Címkeprobléma

A címkézés minőségét 10 százalékos súlyozással vették figyelembe az értékelésnél, mivel fontos a vásárlók számára, hogy termékre vonatkozó információ teljeskörű, érthető és olvasható legyen. Összehasonlították a mért és a tápérték táblázatban a gyártó által feltüntetett cukor-, fehérje- , élelmi rost-, vas- és folsavtartalmat. 7 terméknél a megengedettnél nagyobb eltérést találtak, mindegyik esetben nagyobb mennyiséget mértek a termékben, mint amit a gyártó állított.

Az összesítés alapján, az első helyet a Nesquik Alphabet terméke szerezte meg, melynek cukortartalma a második legkisebb érték a mezőnyben, ám a másik két Nestlé termék, a Chocapic és a Nesquik csokigolyók a középmezőnyben végeztek, mindkettő nagyon magas cukortartalmú. Fenntarthatóság szempontjából pedig kifejezetten rosszul szerepelt ez a három termék. Meglepően jó helyet ért el a Spar olcsó, sajátmárkás csokis gabonapelyhe, az S-Budget, ehhez nagyban hozzájárult, hogy ebben van a legkevesebb cukor. Ezt a terméket követi a Spar másik saját terméke, a csokis pehely, amelyben a cukor sajnos jóval több, de legalább a rosttartalma is magasabb. A mezőny végén találhatók a legédesebb csokis gabonapelyhek, az Auchan saját márkás terméke és a Cornexi két "pelyhe". 

Mit javasol a Tudatos Vásárlók Egyesülete? 

A fogyasztóvédelmi szervezet szerint az egészséges életmód szempontjából ebben a tesztben rossz és rosszabb termékek szerepelnek, ezt jelzi az is, hogy a tesztgyőztes termék is csak 70 százalékot ért el.  A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a tökéletes gabonapehely az lehetne, amelynek a cukortartalma a lehető legkisebb, amellett, hogy élvezeti értéke megmarad, valamint rost- és fehérjetartalma magas. Így tehát, ha tápláló, egészséges és finom reggelit szeretne valaki, akkor a megoldást nem a csokis gabonapelyhek között kell keresgélnie. 

Ha mégis a csokis gabonapehelyre esik a választás, akkor a következőket kell figyelembe venni: 

  • Válasszák azokat, amelyek kevesebb cukrot és több mint 6 gramm rostot tartalmaznak 100 gramm termékben.
  • A csomagolás elején található állításokra nem kell mindig hallgatni, mivel a termékek túl sok cukrot tartalmaznak. A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét a gyermekek számára inkább friss gyümölccsel és zöldséggel biztosítsuk.
  • A felbontott gabonapelyhet szorosan zárjuk le, és száraz helyen tároljuk. Így hosszabb ideig marad ropogós.

A teszt részletes eredményeit itt lehet megnézni

 

(Forrás: www.napi.hu)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből