Nyomtatás

Nagy karamellás szaloncukor teszt

2020-12-17 1765

Hamarosan itt a Karácsony! Ezért kóstoltuk végig az fogyasztók egyik kedvencét, a karamellás szaloncukrokat. Nagy a választék, de nagy a minőségbeli különbség is ezen édességek piacán, ezért vakteszteltük az országosan kapható karamellás szaloncukrokat. Melyik a legfinomabb?

A karamellás szaloncukor a Magyar Élelmiszerkönyvben

A szaloncukor leírása
A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény.

A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el.

Minőségi követelmények
Valamennyi szaloncukor szemszáma, csomagolva, 1 kg termékben legalább 70 szem legyen.

Vajkaramellás szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza vajkaramella.

Látható, hogy az MÉ nem ad valami részletes leírást, és magas minőségi követelményeket sem támaszt a szaloncukrokkal szemben.

SPOILER: a tesztgyőztesen és még 1-2 terméken kívül a többi szaloncukor alacsony %-ban vagy egyáltalán nem tartalmaz karamellát -> ezek a karamellás ízű szaloncukrok.

A teszt menete

A kóstoláshoz az országosan kapható karamellás szaloncukrokat szereztük be. Bekerült a kosarunkba 2 termék, amelyeket végül nem ítéltünk összehasonlíthatónak.

1. Tibi mogyorókrémes-karamellás szaloncukor: megkóstoltuk és ízében inkább a mogyorókrém (és az erős édes íz) érezhető, így ez nem került bele a végső értékelésbe.

 

2. PENNY karamellás szaloncukor: ez teljes mértékben tejkaramellás, nincs rajta csokibevonat, tehát így nem hasonlítható a szaloncukrokkal.

 

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület végezte el.

A szaloncukrokat félbevágtuk a kóstolóknak, hogy a csokiréteg vastagságát, a csoki és a zselé közötti cukor kristályosodást és a zselé állagát szemrevételezéssel is meg tudják ítélni.

Amelyik csomagban több íz is volt, ott szétporciózva kóstoltunk. 

Az értékelés szempontjai

Illat: várjuk a jellegzetes ét vagy tejcsoki illatot és a karamella aromáit is. A semleges vagy felismerhetetlen illatot lepontoztuk.

Állag: fontos a csokiborítás vastagság és minősége. A karamellás korpusz lehet krém vagy tömörebb állagú, de ennél a terméknél nem elvárás a karamellára jellemző ragadós állag.

Íz: karamellás szaloncukor -> így leírva egy egyszerű terméknek hangzik, de több összetevő ízének kell harmonikus egyensúlyban lennie, hogy valóban finom legyen ez az édesség. A külső csoki borításban érezhetőnek kell lennie a kakaó ízének, a töltelékben fontos a jellegzetes karamella íz intenzitása, az édes íz mértéke és a só jelenléte. Nem lehet túl édes (itt nem a karamella természetes édességére célzunk, hanem a hozzáadott cukorra), éreznünk kell némi sót és nem kell bele semmilyen aroma. 

A nagy karamellás szaloncukor vaktesztünk eredménye

8. Aldi lédig szaloncukor tejkaramellás, egységára: 994 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe csokis, vaníliás illat. A csokiréteg kissé vékony, de elfogadható vastagságú. A töltelék olvadós. Az íze enyhe, kellemes, viszont alig karamellás, inkább vaníliás, tejszínes, marcipános aromákat éreztünk. Nincs karamella feltüntetve az összetevők között.

7. Bonbonetti karamell ízű szaloncukor, egységára: 3475 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe csoki és valamilyen aroma illat. A csokiréteg vékony, a karamellás töltelék állaga lágy, olvadós. Az íze nekünk nem volt karamellás (bár az összetevők között sincs feltüntetve), de amúgy kellemes vaníliás, mandulás ízű. Nincs karamella feltüntetve az összetevők között.

 

6. Csengettyű szaloncukor vajkaramellás, egységára: 3426 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Étcsokis illat. A csokiborítás kissé vékony, a karamellás töltelék állaga puha, olvadós. Nagyon enyhe a karamella íz ebben a szaloncukorban. Viszont jól játszottak az aromákkal és a végeredmény fogyasztható, de inkább vaníliás ízjegyekkel. 24% karamella tartalom.

 

5. Aldi Monarc családi szaloncukor tejkaramellás, egységára: 1997 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Kellemes, vaníliás, karamellás illat. A csokiréteg megfelelő vastagságú, a karamellás töltelék állaga puha, olvadós. Kellemes ízű, de inkább vaníliás és kevésbé karamelles aromát éreztünk. 10% karamella tartalom.

 

4. Tesco karamell krémmel töltött szaloncukor, egységára: 4263 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Kellemes kakaó és aeomás karamell illat. Vastag csokiréteg, a karamellás töltelék krémes állagú. A csoki és a töltelék íze egyszerre érezhető, megfelelő intenzitással. Mindkét összetevő jó minőségű, bár a csoki intenzívebb, mint a tejszínes-karamella aromás íz. Nincs karamella feltüntetve az összetevők között.

 

3. Auchan tejkaramellás szaloncukor, egységára: 3140 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Tejcsokis, vaníliás illat. A csokiborítás vékony, a töltelék állaga szemcsés, majd olvadós. Jól érezhető a karamell íze, plusz pont, hogy sós is, viszont a vanília aroma az nem kell bele, ki kell vetetni a gyártóval. 61% karamella tartalom.

 

2. Lidl Favorina tejkaramellás szaloncukor, egységára: 2140 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Tejcsokis, karamelles illat. Csokiréteg vastagsága megfelelő, a karamelles töltelék állaga szemcsés majd olvadós. Jól beállított édes-sós íze van a karamelles tölteléknek, amit kísér az enyhe, de finom tejcsoki. 61% karamella tartalom.

 

1. Lissé karamellás szaloncukor, egységára: 4835 Ft/kg. Pontszám: 8,7/10 pont  

Tiszta csoki és karamella illat. A csokiréteg vastag, a karamellás töltelék állaga klasszikus tejkaramelláé. Nagyon finom a karamellás töltelék, az édes íz pont megfelelő, jól érezhető a karamella íz, ahogy a csoki borítás is nagyon finom. Plusz pont azért, mert enyhén érezhető egy kis só is, ami teljessé teszi az édes-karamellás ízt. 61% karamella tartalom.

 

Összegzés

A tesztgyőztes kapható a AUCHAN, METRO, COOP, REÁL, CBA üzletekben.

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből