Nyomtatás

A nagy jégkrémteszt: hé, ezek tényleg finomak!

2020-08-24 834

Bár tesztjeink teljesen szubjektív alapokon nyugszanak és többek ízlésvilágát tükrözik, néha megkapjuk, hogy nekünk semmi nem jó. Na, a jégkrémekkel kapcsolatban végre nem érhet minket ez a vád!

A pálcikás jégkrémek egyik koronázatlan királya a csokibevonatos vaníliajégkrém, amiről elsőként mindenkinek a Magnum jut eszébe. A nagy klasszikusnak azonban időközben számos kihívója akadt, így kíváncsiak voltunk, hogyan is teljesítenek vele szemben. Tesztünkön összesen 11 termék csapott össze, igencsak meglepő eredménnyel.

Hogyan készül a jégkrém?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a Magnum talán a legismertebb pálcikás termék, amely lényegében egy vaníliajégkrém roppanós csokoládéval bevonva. Habár már formáját tekintve is jellegzetes, élvezeti értékét leginkább íze és állaga adja.

A szakember szerint a jégkrém alapja a tej (vagy tejalapú anyagok), ám fontos szerepe van a zsírtartalomnak is – ami rendszerint szintén a tejből származik –, hiszen ettől lesz olyan krémes az állaga. Normál esetben a termék cukrot is tartalmaz, de az helyettesíthető édesítőszerekkel is, míg ízéért a vanília, illetve az aromák felelnek.

A jégkrém másik lényegi eleme a csokoládébevonat, melynek aránya akár 20-30 százalék is lehet. A vásárlásnál azonban nem árt észnél lenni, mert előfordulhat, hogy a termék nem tejcsokoládéba, hanem étbevonóba van mártva, ami nem ugyanaz. Mivel az összetevők felsorolásánál valamennyi alkotórész csökkenő sorrendben szerepel, némi zavart okozhat, hogy a jégkrém és a bevonó csokoládé komponensei nincsenek különválasztva, jegyezte meg Traszkovics Zsolt.

 

A teljes cikk: A nagy jégkrémteszt: hé, ezek tényleg finomak!

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből