Nyomtatás

ChocoMe: Az arannyal dekorált csokijaink eladása nem csökkent a járvány alatt

2020-07-24 1260

Ha nem szól közbe a koronavírus-járvány, akkor a chocoMe nettó árbevétele idén meghaladja az egymilliárd forintot. De közbeszólt, megszakítva ezzel a mindössze tíz éve alakult, ez idő alatt pedig a nemzetközi piacon is ismertté és elismertté vált magyar csokoládémanufaktúra évi 20-40 százalékos növekedését. Mészáros Gábor, a chocoMe alapító-tulajdonosa szerint ezen a piacon is mindinkább meghatározó az online értékesítés.

Mennyiben érintette a koronavírus-járvány a chocoMe-t?

Elég masszívan: áprilisban 91, májusban 70 százalékos volt a forgalomcsökkenésde méjúniusban is csak körülbelül a felét értékesítettük az ilyenkor megszokott mennyiségnek. Tehát látszik egyfajta visszanövekedési tendencia, de messze elmarad az ilyenkor szokásos forgalomtól.

Mit jelent ez mennyiségben, illetve értékben?

chocoMe nem csak itthon, de nemzetközi szinten is a legnagyobb a többi csokoládémanufaktúrák között van, a XIII. kerületi üzemünkben készült táblás csokoládé és drazsé mennyisége tavaly meghaladta a száz tonnát.

Máskor csúcsidőben, vagyis szeptember és nagyjából április végeközött átlagosan napi 7-8 ezer tábla csokoládét készítünk. Március közepe óta azonban fél-egy napot, ha megy az üzem.

Tavaly még úgy nézett ki, hogy 2020-ban chocoMe nettó árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot. Most azzal számolunk, hogy nagyságrendileg a tavalyi nettó árbevételünk felét tudjuk megcsinálni, legjobb esetben a 60 százalékát. Ezzel körülbelül négy évet lépünk vissza az árbevétel tekintetében. 

chocoMe exkluzív csokoládékat gyárt és forgalmaz, a vevői nem árérzékenyek. Miért mégis ez a drasztikus visszaesés?

legnagyobb károkat az okozta, hogy gyakorlatilag megszűnt a turizmus. Mi 70 százalékban külföldön értékesítünk, 21 nemzetközi repülőtéren vagyunk jelen, viszont a duty free üzletek jelentős része még jelenleg is zárva van, hiába indult el az utasforgalom.

A repterek mellett itthon és külföldön is főként az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, szállodákban, shopokban, ajándékboltokban kaphatók a chocoMe termékei, amelyek szintén a betérő turistákból élnek, gyakorlatilag ez a forgalom is lenullázódott.

A vásárlóink számára valóban nem az ár az elsődleges szempont, de még a webshopokon keresztüli értékesítés is minimális volt az elmúlt hónapokban. Ennek az is az oka, hogy a mi csokoládéinkat nagyon sokan ajándéknak veszik, úgy is hirdetjük, hogy ez nem csak egy csokoládé, hanem egy exkluzív gourmet ajándék, ami azon kívül, hogy szemet gyönyörködtető, a beltartalma is magas minőséget képvisel. Most azonban senki sem járt vendégségbe, még a rokonságot sem nagyon látogatták az emberek. A koronavírus-járvány amúgy is – reméljük, csak átmenetileg – egészen megváltoztatta a vásárlói szokásokat, a mindennapjaink nem a luxuscikkek felhalmozásáról szóltak, a fogyasztók ösztönösen átkapcsolnak ilyenkor túlélő üzemmódra.

Mivel tudják mérsékelni a veszteségeiket?

A cégnek összesen 26 alkalmazottja van, és a munkatársaink közül senkit nem küldtünk el, de természetesen nem tudunk teljes fizetést adni, még az állami támogatás igénybe vétele mellett sem.

Dehiszünk abban, hogy ez egy átmeneti állapot, és sokkal fontosabb, hogy amint normalizálódik a helyzet, a megszokott magas nívón tudjunk dolgozni. Sem ebben, sem abban nincs kompromisszum, hogy a legjobb alapanyagokat használjuk fel. A francia Valrhona, Michel CluizelCacao Barry és a belga Callebaut csokoládégyártó vállalatok 100 százalék kakaóvaj tartalmú, felsőkategóriás csokoládé alapanyagaival dolgozunk, de nem csak a csokoládéból, másból is felső kategóriásat használunk: a mogyoró piemontei, a pisztácia brontei, a mandula avolai, és mi nem kandírozott, hanem liofilizált, vagyis fagyasztva szárított gyümölcsöket használunk, valamint virágszirmokat.

Emellett pedig ehető 23 karátos aranyat, aminek ugyan gasztronómiai értéke nincs, viszont érdekes módon ez alatt a néhány hónap alatt az ehető arannyal dekorált csokoládék eladása egyáltalán nem esett vissza. Alig gyártottunk néhány ezer tábla csokoládét az elmúlt időszakban, annak viszont egy jelentős része ez a fajta csoki volt.

A teljes cikk: ChocoMe: Az arannyal dekorált csokijaink eladása nem csökkent a járvány alatt

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből