Nyomtatás

Miért a főzés a legjobb stresszoldó?

2020-04-24 1574

A stresszoldást gyakran egészségtelen szokásokkal kapcsoljuk össze - órákig tartó sororzatnézés, túl sok alkohol, gyorséttermi étel vagy édesség, sőt akár a dohányzás is lehet. Ezekkel a tevékenységekkel az a gond, hogy ritkán érezzük utánuk magunkat jobban, sőt, inkább rosszabbul leszünk ezektől, ami még több stresszt okoz.

De van olyan stresszoldó, ami tényleg jó a számunkra, és még a pénztárcákat is kíméli, sőt, szórakoztató is. Ilyen a főzés. Ha eddig házimunkának gondoltad, épp itt az ideje, hogy ez változzon! Miért működik ilyen jó stresszoldóként?

A szakemberek szerint egyrészt azért ilyen hatékony a főzés, mert segít enyhíteni a depressziós és szorongásos tüneteket, és ezek olyan megnyilvánulásait, mint az étkezési rendellenességek. Vannak olyan mentálhigiénés klinikák, amelyek a főzést úgy használják viselkedésterápiaként, mint a zene- vagy művészetterápiát.

A főzés nem csak meditatív (darabolás, kavarás, habverés), hanem segít, hogy az étrend is egészségesebb legyen, ami a szakértők szerint a mentális egészség szempontjából is fontos.  A kutatások szerint az egészségesebb étrend ugyanis jótékonyan hat a szervezet szerotonin termelésére, amit boldogsághormonként is ismerünk.

Pszichológiai szempontból a főzés úgynevezett viselkedési aktiváció: ahhoz, hogy egy finom fogást összeállíts, el kell vonulnod és jelen kell lenned. Kóstolnod kell, döntést kell hozni az adott helyzetben, hogy szükség van-e még valamire. Ez egy pozitív, figyelemmel teli tevékenység, tele könnyű, elérhető célokkal.

Kreatív szempontból ez egy nagyszerű lehetőség ahhoz, hogy ragyogj valamiben, hiszen egy viszonylag könnyű tanulási görbe után remek képességeid lehetnek benne. Fizikailag a főzés gyors kielégülést kínál, hiszen egy fárasztó nap után végérvényesen mind éhesek vagyunk, és ennünk kell.

Ha eddig nem főztél, épp itt az ideje kipróbálnod! ;)

(Forrás: wellandfit.hu)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből