Nyomtatás

5 magyar keserű csokoládé

2020-04-07 2641

Körülnéztünk a hazai, tömegtermeléses keserűcsoki-piacon, mert reménykedtünk, hogy találunk öt igazán finomat. Nem volt teljesen alaptalan a várakozásunk.

Manapság nem számít ritkának, hogy egy süteményrecept táblányi jó minőségű, magas kakaótartalmú (más néven keserű) csokoládét ír elő. Sőt, a kísérletező kedvűek ízesítenek vele paradicsomot, lekvárt, csilis babot is. Az igényeknek megfelelően a közértek kínálatában többféle fekete csoki található, általában nagyon jó minőségű, import, így aztán meglehetősen drága termékek. Annak néztünk utána, hogy vajon mi a helyzet a magyar felhozatallal. (Most kifejezetten a nagyforgalmazók termékeit és nem a kézműves csodákat vizsgáltuk.) Itt ért bennünket az első csalódás. Ugyanis a Tibi sorozatot leszámítva, az összes külföldi gyárakban készül, csak a brand magyar. A Boci csokik és a Szerencsi a Nestlé tulajdonában vannak, és Csehországban készülnek. A Piros mogyorós a Kraft Foods tulajdona, és Szlovákiában állítják elő. A kóstoláskor nyolc különböző típust tettünk ki magunk elé, ebből maradt az az öt, amelyet a listába érdemesnek ítéltünk, de meg kell, hogy mondjuk, bár nem rosszak, azért még mindig nem érnek nyomába világhírű társaiknak.

A három, amitől elbúcsúztunk a Tibi 50 százalékos kakaóbabtörettel dúsított táblája – volt valami egészen fura íze, nem a kakaóbabtól, talán inkább a gépzsírtól származó mellékíz. A Tibi málnadarabkákkal ízesített csokija, ami finom és jó minőségűnek is tűnt, ám domináns málnaíze mellett kevéssé volt igazán csokis. Kitettük a sorból a Boci aerót is, mert – hiába nem a Bocié az ötlet – nem nagyon kedveljük, amikor levegőbuborékokért kell fizetnünk. A habosítás szerintünk egyáltalán nem tesz jót a csokoládénak, számunkra ez az igazi szemfényvesztés kategóriája – olyan, mintha egy igazi táblát vennél, pedig csak a 70 százalékát. És akkor lássuk, akik állva maradtak.

Boci bársony

Ez egy sorozat, van kakaóbabos, körtés, szedres, mi a natúrt választottuk. Azt ígéri az egyébként elég pofás csomagolás, hogy az 52 százalékos kakaótartalom pont kellemes átmenet a tejcsokoládé krémessége és az étcsoki karakteressége között. Szerintünk pont mindkettő elveszett. Ez az, ami egyik tábornak sem megfelelő, már nem tej-, de még nem igazi csoki. Nem versenytársa egy komolyabb csokoládénak, a közel négyezer forintos kilónkénti ár elég merész, mert bár a jó csoki igen drága, ez nem ér ennyit.

Boci étcsokoládé

Törékeny, karcsú, mindössze 50 grammos tábla, 52 százalékos kakaótartalommal. Kicsit savanykásabb, mint a kakaómennyiség megkívánná, de délutáni agyhalál esetén nagyon jól jön. Ráadásul valahol egészen hátul ott a jellegzetes Boci csoki íz, amit annyira szeretünk. Ebből kérnénk még mondjuk 70 százalékosat is, ha lehetne. 

 

Piros mogyorós

Szerintünk nem változtattak a receptjén, és az egész mogyorókkal dúsított, bár a csak 46 százalékos csoki mindenképpen helyet kap ebben a listában. Ezzel nem lehet főzni, de annyira harmonikus, annyira eltalált, hogy már-már hungarikum. Minden kockájába jut mogyoró, lehet lassan szopogatni és vadul ropogtatni - szeretjük és kész. 
 
 
 
Szerencsi Szerecsen

Nem is olyan régen ez volt az egyetlen sima, töltetlen keserű csokoládé a piacon. A mi ízlésünknek egy kissé vastagra öntik a táblát, de legalább tovább tart, amíg elolvad a kocka a nyelvünkön. Az 50 százalékos kakaótartalom ellenére egész kellemes, nem túl édes, határozottan finomabb. Ha egy recept nem kíván nagyon magas kakaótartalmat (70-90 százalék között), nyugodtan válasszátok ezt. 


Tibi étcsokoládé

Ez mindig van Borsamunkatárs konyhaszekrényében. Egyrészt azért, mert vadászni kell rá, nem kapható mindenhol és mindig, másrészt mert ezzel bűnözik. A lakótársainak fogalma sincs róla, hogy mit dugdos maga számára a konyharuhák alatt. 60 százalékos a kakaótartalma, a keserű-savanykás-édes harmónia tökéletes, főzni és nassolni egyaránt kiváló. Annyi kérésünk van csak, hogy ne kelljen folyton keresgélni, mert ott a helye minden közértben és trafikban.
 
 
(Forrás: www.borsa.hu)
Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből