Nyomtatás

Egy autó gyártásához annyi energiát használnak Kecskeméten, mint amennyi egy csokiban van

2020-03-04 1022

A Mercedesnél 2039-re teljes karbonsemlegességet hirdettek. Sikeres üzleti évet zárt 2019-ben a Mercedes kecskeméti gyára – hangzott el a cég évértékelő budapesti sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, hogy tavaly a Mercedesek ötöde Kecskeméten készült.

Reinhard Münster, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy tavaly világszerte 3,34 millió darab autót adtak el, a cég árbevétele172,7 milliárd euró, a nettó profit pedig 2,7 milliárd euró volt.

A cégnél nagyjából 190 ezer személyautót gyártottak, csak ez a vállalat 3,7 milliárd eurós nettó árbevételt hozott az anyacégnek. 2018-ban még 3,6 milliárd euró volt ez az összeg.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. éves árbevétele 113,16 milliárd forint volt, 4,2 százalékkal több a 2018-asnál.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, már dolgoznak azon, hogyan lehet fenntartható a gyártás. Ehhez tervet készítettek, aminek lényege, hogy

  • 2020 végére öt elektromos modelljük lesz,
  • 2030-ra szeretnék, ha a gyártott autók 50 százaléka elektromos lenne,
  • 2039-re pedig karbon-semlegességet tűztek ki célul.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a fenntarthatóságról szólva azt mondta:

  • a magyarországi gyártás már papírmentes,
  • az energia- és vízfelhasználást 30 százalékkal csökkentették a nyolc évvel ezelőttihez képest,
  • egy autó gyártására most annyi energiát használnak fel, mint amennyi egyetlen csokoládéban van.

A kecskeméti Mercedes-gyárban most 4500-an dolgoznak, az ügyvezető igazgató emlékeztetett, hogy a dolgozókkal kétéves bérmegállapodást kötöttek: két lépcsőben 35 százalékkal emelik a fizetésüket. Ebből 22 százalékot már tavaly januárban megkaptak a dolgozók, a maradék 13 százalékot pedig idén februárban teszik a bérükhöz.

Forrás: www.hvg.hu

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből