Nyomtatás

Meghalt Csukás István, meseíró – ezeket a vackor- és csokiimádó karaktereket neki köszönhetjük

2020-02-26 2006

83 éves korában elhunyt Csukás István meseíró, költő, rengeteg felejthetetlen báb- és mesefigura alkotója. 83 éves korában elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író – tette közzé a szomorú hírt az Újszínház a Facebookon.

Az eredetileg zenetagozatos Csukás hamar átnyergelt az írásra – már 17 évesen eldöntötte, költő lesz. 1978-tól 1985-ig volt a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, azóta szabadfoglalkozású íróként dolgozott. Egy napon született Andersennel, ezt isteni jelnek tekintette.

Csukásnak verseskötetei mellett rengeteg gyermekregénye, mesekönyve, verses meséje megjelent: eddig közel száz kötet itthon és külföldön is. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-MurrPom PomSebaj Tóbiás vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is. 

Ki tudná elfelejteni Süsü, és az ő kedvenc vackorját, azaz vadkörtéjét?

Aztán itt van Bagaméri is, ki a fagylaltját maga méri...

(Óriás vita alakult ki a szerkesztőségben, milyen fagyit is árult az „elátkozott” fagyiárus. Vanília, eper, csoki? Pisztácia? Van, aki biztos benne, hogy pisztácia volt...Vagy citrom? Ki tudja?

Ki ne maradjon harmadik kedvencünk, a nagy Ho-Ho-Ho Horgász és az ő kukaca!


Balázs Péter és Mikó István felejthetetlen szinkronhangot kölcsönöztek a horgásznak és örök társának, a Főkukacnak – szerettétek őket?

...és végül ki nem hagynánk a legnagyobb hedonista édességrajongót, Gombóc Artúrt, és az ő csokimániáját:

Artúr szereti a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét...és a lyukas csokoládét is!

(Nosalty.hu)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből