Nyomtatás

Tejcsoki teszt: melyik sajátmárkás a legfinomabb?

2020-01-06 2365

Itt a Mikulás, hamarosan jön a Jézuska! Kardinális kérdés a tejcsoki: melyiket tehetjük nyugodtan a csomagba? A legkisebb "tesztelők" mindig az igazat mondják, ezért idén arra tettünk kísérletet, hogy a lehető legjobban meglepjük őket azzal, hogy olyan csokit találunk, amiből mi is elkunyerálhatunk egy kockát, hogy  "neked úgyis ott van még az egész Mikuláscsomag, csak a sarkát töröm le!" A legjobban a sajátmárkás csokik fejlődtek az elmúlt pár évben. A gyártók a forgalmazókkal együtt kísérleteztek, így most mi is ezt az izgalmas területet vizsgáltuk a vaktesztünkkel. Megérte!

 TEJCSOKOLÁDÉ A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, és amelyek tartalmaznak:
– legalább 25% összes kakaó szárazanyagot,
– legalább 14% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
– legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
– legalább 3,5% tejzsírt,
– legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt).

A tejcsokoládé esetében legalább 30% összes kakaó szárazanyagot és legalább 18% tej szárazanyagot, amely részben vagy egészen dehidratált teljes tej, félig- vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír, továbbá legalább 4,5% tejzsírt tartalmaz.

A TESZT MENETE

Mivel a megszokott ízeket kerülve most tényleg az elmúlt évek tejcsoki "fejlesztéseire" voltunk kíváncsiak, ezért csak a Magyarországon kapható sajátmárkás tejcsokikat vakteszteltük. 

A "tejes tábla" fantázia nevű készítményeket most kihagytuk inkább, mert a nevük is árulkodó, hiszen sem alacsony tej, sem alacsony kakaó tartalmuk miatt nem lehet tejcsokinak nevezni őket.

A tesztre az AUCHAN / LIDL / ALDI / SPAR / PENNY / TESCO  áruházakban vásároltunk be.

A tesztet mint mindig, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték. 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a kakaó és a tejes összetevők harmónikus keverékeként jelentkező aromákat kerestük, amiket egyszerűen csak tejcsoki illatnak nevezünk. Fontos kakaó és a tej aránya, hiszen a túl kakaós illatot az étcsokitól várjuk. A teljesne tejes illat meg a kakaó gyenge minőségére utalhat, hiszen 30% szárazanyag tartalom felett van az össze

Állag: harapáskor még lehet keményebb, de a tejcsoki megítélése utána történik a fogyasztó által. A lágyabb, könnyen elolvadó tejcsokikat szeretjük, hiszen emiatt tejcsokik!

Íz: ahogy az illatnál is írtuk: a tej és a kakaó megfelelő aránya egy új terméket eredményez, amit mindenki tejcsokoládé néven ismer. Sem a tej, sem a kakaó íze nem lehet túlsúlyban.

A NAGY SAJÁTMÁRKÁS TEJCSOKOLÁDÉ TESZTÜNK EREDMÉNYE >>

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből