Nyomtatás

Tényleg négy héten keresztül édességgel kell tömni gereket?

2019-12-02 871

Hamarosan itt a december, és sok családban hagyomány, hogy a hónap elejétől egészen karácsonyig a gyerekek minden nap apró meglepetést kapnak, amit szüleik vagy a gondos gyártók adventi kalendáriumban rejtenek el. Míg régebben jellemzően csak a csokis, cukorkás, édességes verzió volt ismert, mára már számtalan más lehetőségünk van, ha szeretnénk meglepni a gyereket.

Arra keressük a választ, szükség van-e a karácsony előtti meglepetésdömpingre, illetve van-e értékelhető alternatívája a csokit, cukrot vagy más édességet tartalmazó naptáraknak?

Mi is ez egyáltalán?

A naptárak történetével kapcsolatban több különböző elmélet kering, de annyi biztos, hogy maga az advent kifejezés várakozást jelent, és a Krisztus születését megelőző reményteli időszakra utal. A keresztény vallásban megkülönböztetett szerepe van ennek az időszaknak, így a vallásos közösségekben, családokban gyertyagyújtással, az egyes napokra rendelt bibliai szövegrészletek olvasásával készültek, és ennek a hagyománynak egyes elemei megtalálhatók napjaink világi közösségeiben is.

A vasárnaponkénti gyertyagyújtás például nagyon sokunk ünnepvárásához hozzátartozik, a gyerekek számára pedig a családok nagy részében az apró meglepetések miatt is különleges ez az időszak. A csokoládés naptárak eredete – úgy mondják – a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor is egy német édesanya elkészítette a kisfiának az első, nyitható ablakokkal felszerelt naptárat, amelyben cukorkákat rejtett el. Fia felnőve nemcsak a saját családjában folytatta a hagyományt, de közvetítésével Németországban, majd az USA-ban és világszerte is elterjedt a várakozásnak ez a formája. Ma már nálunk is számtalan formában kapható, és messze nem csak édességeket tartalmazhat az adventi kalendárium.

Kell ez nekünk egyáltalán?

Bár nagyon sokan vannak, akik szívesen kedveskednek ilyen naptárral a gyerekeiknek, azok sincsenek kevesen, akik szerint annyira nem jó ötlet 4 héten keresztül arra trenírozni a gyerekünket, hogy kap valamit. Egyesek szerint azzal, hogy minden nap újabb és újabb ajándékkal lepjük meg,  nemhogy nem adunk, de inkább elveszünk tőle, mert karácsonykor aztán megint emelhetjük a tétet, aprósággal már nem szúrhatjuk ki a szemét.

Sokan vannak, akik szerint érdemesebb lenne a várakozás időszakát a befelé fordulással és az egymással töltött minőségi idő szaporításával emlékezetessé tenni, mert a mindennapi ajándékozástól olyan érzésünk lehet, mintha a karácsonyt is csak az ajándék miatt várnák gyerekeink.

A teljes cikk: Tényleg négy héten keresztül édességgel kell tömni gereket?

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből