Nyomtatás

Valószínűtlen magyar gasztrosiker: Sorban nyílnak a kürtőskalácsozók Indiában

2019-10-02 889

Az elmúlt hónapokban egészen sajátos sikerét éli a magyar gasztronómia, amelyről jó eséllyel fogalma sincs a hazai vendéglátóiparnak. Indiában sorra nyitnak meg a kürtőskalácsozók, a magyarországi fabódékkal ellentétben szirupos enteriőrökkel és egészen érdekes mutáns változatokkal.

Pár hete jelent meg a hír arról, hogy a hétmilliós Chennaiban megnyílt az első kürtőskalácsozó egy budapesti utazás hatására. A itteni bódés változatoktól jóval merészebb kombinációkat találtak ki: van például csilis vagy teriyaki csirkés, spenótos-kukoricás és szárított céklás is.

Nemrég egy nagy múltú angol nyelvű újság, a The New Indian Express számolt be az Indiában egymás után felbukkanó kürtőskalácsozókról. A cikk szerint a harmadik legnagyobb indiai városban, a tízmilliós Bengaluruban (régi nevén Bangalorban) három kürtőskalácsozó is kinyitott rövid időn belül.

A kürtőskalácsnak vitatott az eredete, de a többségi álláspont szerint erdélyi magyaroktól származik. Ezt a narratívát teszik magukévá az újonnan indult indiai üzletek is, amelyek hátterében jellemzően egy budapesti utazás állt.

“Még mindig emlékszem a napra, amikor éhesen sétálgattunk Budapesten (…) Egyszer csak megpillantottunk egy gyönyörű hölgyet, aki valami édességet árult egy tölcsér alakú kenyérben (…) Az első harapástól eldobtam az agyam”

így emlékszik vissza első találkozásról Karishma Nagare a tavalyi nyaralásáról.

Hazatérve az utazásról éppen azon gondolkodott, hogy indítana egy saját vállalkozást, és ekkor jutott eszébe, hogy miért ne lehetne ez egy kürtőskalácsozó. Tavaly augusztusban nyílt meg az első egysége a hétmilliós Punéban. A Kurtosshhh néven futó üzletben is a hagyományos változatokhoz képest szokatlan változatok futnak. Van tandoori csirkés-korianderes-fokhagymás vagy csokis-csirkés is, és extra csipős verziók is futnak a magát magyar street foodként reklámozó Kusrtosshhh-nél.

Az újonnan nyitott üzletek alapján az indiai kürtőskalácsozók nemcsak ízvilágban térnek el a Magyarországon megszokottól. A nálunk jellemzően nyitott fabókéban árult, celofánba csomagolt és jellemzően állva fogyasztott édesség egy egészen más státuszba került Indiában. A kajapornósított változatokat tányéron, evőeszközzel szolgálják fel, dizájn lámpás, fehér téglás környezetben.

“Az emberek régóta esznek pizzákat, tésztákat vagy burgereket. Azt gondoltunk, hogy itt az ideje egy kis újításnak, és a magyar ételek eddig ismeretlennek tűntek Indiában” – mondta a Kurtosshhh alapítója, aki szerint a vendégeik 55 százaléka inkább a sós változatokat választja az édesek helyett. A Kurtosshhh gyors terjeszkedésbe kezdett franchise-rendszerben, egy év alatt tíz üzlete lett India több nagyvárosában.

A rivális Budapest Bake Inn egyelőre csak Bengaluruban terjeszkedik. Decemberben nyitotta meg első üzletét, és most készül elindítani a harmadik egységét. Az egyik vezetőjük szerint az új vendégeik 30-40 százaléka jön be hozzájuk úgy, hogy ismerik a kürtőskalácsot. “Ők sokat utaztak és jártak Európában, ismerik az ételt, és örülnek annak, hogy már nálunk is megtalálhatják” – mondta.

A harmadik bengalurui helyet Kurtoskalacsnak hívják, és augusztus végén nyitotta meg a második üzletét. Az őket is bemutató cikk szerint a három alapító eleinte félt attól, hogy a vendégeinek túl merészek lesznek az újdonságaik, emiatt palacsintát is árultak a kezdetekben. Hamarosan kiderült, hogy erre semmi szükségük nincs, a palacsinta három hónap után kikerült a kínálatukból, mivel hétvégente napi több mint 150 vendégük érkezik a kürtőskalácsaik miatt.

Olvass tovább: Valószínűtlen magyar gasztrosiker: Sorban nyílnak a kürtőskalácsozók Indiában

(Csokoládé Világ)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből