Nyomtatás

Online is megvásárolható a világ legfinomabb csokoládéja

2019-09-25 1433

A régen kihaltnak vélt kakaófa termeséből készül a világ legfinomabb csokoládéja. Az új csokoládé különlegessége abból fakad, hogy nem csak keserű, lila, hanem édes, fehér kakaóbabot is tartalmaz. A 17. és a 19. század között a Pure National nevű, különleges kakaófát széles körben termesztették Ecuadorban, mivel jó minőségű kakaót lehetett előállítani terméséből, azonban egy betegség megtámadta a fákat. A szívósabb kakaófával való keresztezéssel a farmereknek sikerült megállítaniuk a betegség terjedését, de a keresztezett fák termésének minősége romlott – olvasható a BBC honlapján.

A 20. század elején a tudósok úgy vélték a Pure National kakaófa teljesen kihalt, és ezáltal a ízletes, jó minőségű kakaó előállításának lehetősége örökre elveszett. Két amerikai, Dan Pearson és mostohafia Brian Horsley 2007-ben, közel az ecuadori határhoz, felfedeztek egy különös kinézetű fát, amelynek a törzséből futball-labda méretű hüvelyek nőttek ki.

Pearson és fia több mintát is küldött a fa kérgéből az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának.  A szaktárca vizsgálatai kimutatták, hogy a minták a rég kihaltnak vélt Pure National kakaófából származnak.

A Pure National kakaófa különlegessége, hogy a hüvelyekben nem csak lila, hanem fehér kakaóbabok is vannak, amelyek édessége a gyümölcsökéhez hasonlít.

A Marañón folyó és az általa létrehozott kanyon természetes határt képez, így megvédte a Pure National kakaófa egy kis csoportját a betegségtől. A túlélő fák az évek alatt mutálódtak, termésük most már sokkal több fehér kakaóbabot tartalmaz, mint lilát.

A világ csokoládészakértői igazi különlegességnek nevezik a Pure National fa terméséből készült csokoládét, Roger Von Rotz,

svájci cukrász a „csokoládék Rolexének”, nevezte a számára küldött mintát.

A Fortunato No 4., az ősi fa terméséből kinyert kakaó eladása az elit csokoládékészítőkre korlátozódik. A gyártók természetesen nemcsak a helyi üzletekben, hanem online értékesítési csatornákon  is kínálják a csokoládét.

(Forrás: hirado.hu)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből