2018. július 23., hétfő - Lenke

Egy kétszeresen kreatív csoki

byloveVan a piacon egy csoki, amely csak harmadsorban csoki, bármilyen finom is. A byLove ugyanis elsősorban üzenet, másodsorban pedig ajándék. Olyannyira az, hogy sokan, akik kapják, fel sem bontják, hanem megőrzik szinte érintetlenül. 'Munkatársnak adnék valami apró ajándékot csak, hogy kicsit feldobjam a napját...'

'Hú, ma van apa névnapja, de tök kiment a fejemből, kellene gyorsan valami jófej ajándék neki.' – Ismerős tipródások, ugye? Kellene valami, ami egyszerű, de szerethető, mégsem sablonos, és amivel azért nagyjából tutira lehet menni. A csoki mindig bejön, vicces, frappáns üzenetekkel és szerethető csomagolásokkal meg még inkább.

Szinte véletlenül botlott bele ebbe a piaci résbe Móri Szilárd, aki hat, de inkább négy év alatt kétszer is kitalálta, megtervezte, bevezette a piacra majd felfuttatta üzenetes ajándék csokoládéit.

A byLove eredetileg tömlős sajtként indult – hökkent meg az ötletes csokik kitalálója, a reklámiparban kreatívként dolgozó Móri Szilárd. Hogy micsoda? Hiszen a byLove egy csoki, nem pedig tömlős sajt. Sőt, a byLove elődje sem tömlős sajt volt, hanem szintén csoki.

Az Euro RSCG reklámügynökség – ahol 2009-2010 fordulóján kreatív igazgatóként dolgozott – egy tömlős sajt márka fiatalítását kapta feladatul, online kampányt kellett (volna) tervezniük.

“Aki már látott tömlős sajtot, tudja, hogy néz ki egy ilyen csomagolás, el tudja képzelni, milyen nehéz ezt szexin bemutatni – nagyon szenvedtünk a kampánnyal.” Kínból-viccből különböző dizájnokat kreáltak erre a nem túl tág vizuális és online lehetőségeket kínáló termékre. “Azon tanakodtunk, hogy vajon könnyebb lenne-e a dolgunk, ha a csomagolás úgy nézne ki, mint mondjuk egy telefon, ha applikációs ikonok lennének rajta és ráírnánk, hogy iSajt. De terveztünk Gucci táska, grafftis vagy versenyautó színezésére hajazó külsőt is, nagyon jól szórakoztunk.”

Ekkor támadt először a gondolat: mivel mindenki tudja, hogy ebben sajt van, végül is akármilyen lehetne a csomagolás. És milyen vicces lenne ez egy olyan termékkel, amit általában mindenki szeret. Például csokoládéval, aminek a csomagolása egy-egy vizuális ötlettel különböző üzeneteket fejezhet ki. Így egy hétköznapi termékből szép ajándék válhat. Ez később olyannyira bejött, hogy sokan, akik ezeket a csokikat megkapják, fel sem bontják, hanem elteszik emlékbe. "Nemcsak egy csokit, hanem egy frappáns üzenetet is kínálunk."

Az ötlet aztán gyenge két évig a fiókban pihent, de 2011 végén előkerült és összeállt a koncepció, aminek neve is lett: Chocolips – “Mondd el csokival”. Szilárd kivett egy hét szabadságot és tervezett cirka ötven dizájnt, amikből a legjobbakat egy nyomdával ki is nyomtatta. Sőt, húsvét előtt ki is próbálta: a bátyja Duna Plazában lévő virágboltjában állított fel egy kínáló display-t (papírállványt), amin hipermarketben vásárolt átlagos csokik sorakoztak új dizájnba csomagolva.

Az eredmény több mint meglepő volt: "egy hónap alatt 400 tábla feliratos csokit adtunk el nagyjából a semmiből." Nagyon szerették a vásárlók, így világossá vált, hogy erre megéri alapítani egy céget.

A cikk folytatása itt olvasható!

(Forrás: hvg.hu)

  • 1
  • 2
  • 3