×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 995

2018. július 23., hétfő - Lenke

Csokoládészobrászat

A csokoládémikulás története 19. században kezdődött el, a század második felében indult ugyanis a csokoládéfigurák gyártása. A franciaországi Aristide Boucicaut-nak eszébe jutott, hogy azzal ösztönözze a csokoládéfogyasztást, hogy a gyerekeknek kis figurát is adott. Később ez a szokás más európai országokbanis elterjedt.

A legnagyobb cégek még híres művészeket is bevontak a figurák készítésébe. A Suchard 1880 és 1914 között egy 300 darabból álló sorozatot készített, más országokban – mint például Olaszországban –, a gyűjtőszenvedély versennyé alakult át. Amikor a vásárlók benyújtották az összes figurát tartalmazó albumot, különböző díjat nyertek.

A csokimikulás fekete és fehér csokoládéból, tejcsokiból és marcipánból is kapható már napjainkban, számtalan variációja ellenére azonban rövid ideig tart a gyűjtési szenvedély: az ablakokból a tavasz közeledtével sorra tünedeznek el. Talán ennek köszönhető, hogy a Guinness-rekordok közé sem került még be csokitélapó sem apró, sem nagy méretben.

Viszont meglepetést nemcsak a puttonyában hozhat; a csokitojáshoz hasonlóan készülnek ugyanis télapók – igaz, egyelőre külföldön –, melyek a belsejükben ajándékot rejtenek. A gyártók azonban úgy tűnik, a Mikulás járművében sokkal nagyobb fantáziát látnak. Vannak, akik szánkóval, lovasszánnal vagy rénszarvasokkal, sőt, legújabban már a technika vívmányaival öntik csokoládéba: autóval és repülővel is élvezhetjük a Mikulás-napi finomságot.  

(CsokoládéVilág.hu)

 

  • 1
  • 2
  • 3