2018. október 18., csütörtök - Lukács

10+1 megdönthetetlen érv a csokoládé mellett

csokifinomSzámtalan érvünk van a csokoládéfogyasztás mellett. Most csak 10+1 okot sorolunk fel, ami miatt csokit KELL enni. Például fantasztikus hatóanyagokat tartalmaz: a feniletilamin stimulálja az agy orgazmusközpontját, kéjközpontját", a szerotonin fokozza az örömérzetet, a koffein serkent és frissít, a triptofán pedig jókedélyűvé tesz bennünket.

1. Elképesztően finom

Intenzív íze semmi máshoz nem hasonlít. Ez az előny sajnos néha hátrány is, ugyanis komoly borszakértők inkább kerülik a csoki és a bor párosítását, mivel a csokoládé dominanciája miatt előfordul, hogy a bornak csak a savasságát érezzük.

2. Már a története és az életútja is lenyűgöző

A történetírás szerint európai ember 1519-ben találkozott először kakaóbabból készült itallal: amikor a spanyolok az amerikai kontinens felderítésekor a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortés (Hernán Cortés de Monroy y Pizarro) spanyol konkvisztádort. Az ital alapanyaga a kakaó, a víz, a fahéj, az ánizs, a chili és a kukoricaliszt volt. A spanyolok aztán Európában cukorral ízesítették, és az angol, holland, francia manufaktúrák a 19. század közepére eljutottak végre addig, hogy szilárd halmazállapotú csokoládét állítsanak elő. Az eljárások folyamatos finomításával jutott el az emberiség az egyre jobb minőségű csokiig, a kézműves bonbonokig. Ebben a cikkünkben még többet olvashattok róla.

3. A csokoládé tömény örömforrás

Fantasztikus hatóanyagokat tartalmaz: a feniletilamin stimulálja az agy orgazmusközpontját, kéjközpontját", a szerotonin fokozza az örömérzetet, a koffein serkent és frissít, a triptofán pedig jókedélyűvé tesz bennünket. A noradneralin a szervezet energiatartalékaira hat, a foszfor pedig a memóriánkat segíti. Nem rossz, igaz? Egyébként már az illata is hangulatjavító hatású.

4. Akármilyen hihetetlen, a csoki nem feltétlenül hizlal

Egy spanyol kutatás szerint azok, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak csokoládét, átlagosan sokkal alacsonyabb testzsír százalékkal rendelkeznek – elsősorban hastájékon – függetlenül attól, hogy aktívan sportolnak vagy diétáznak. Ennek oka szerintük az lehet, hogy bár a csokoládé több kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb más étel, fokozza az anyagcsere folyamatok intenzitását, eltávolítva ezzel a máskülönben lerakodó zsír nagy részét.

csokiforgacs

5. Igen változatos formában fogyasztható

Forró csokiként, folyékony, sűrű masszaként a csokiszökőkútban, táblás csokiként, bonbonként, süteményekben, mártásokban, jeges édességekben...

6. Betegségek megelőzésében is segíthet

A Cambridge-i Egyetem egyik tanulmánya szerint, akik minden nap ettek csokoládét, azoknak 29 százalékkal kisebb az esélyük agyvérzésre, és 37 százalékkal kevesebb eséllyel alakul ki náluk szívbetegség kialakulására azokkal szemben, akik egyáltalán nem esznek csokit. Volt idő, amikor a csokoládét orvosságként használták, patikákban árulták és receptre írták fel különféle kedélybetegségek gyógyítására!

7. Nem is gondolnád, mi mindennel ízesíthető

Kiválóan párosítható gyümölcsökkel, emberi fogyasztásra alkalmas virágokkal, fűszerekkel, csonthéjasokkal, alkoholos italokkal a csilitől az levendulán át a brandyfélékig... A mi legnagyobb örömünkre. Persze olyan extrém dolgokkal is dúsítják vagy díszítik, mint az ehető arany, így készülnek méregdrága csokoládék is.

csokiiz

8. Az étcsoki öregedést gátló antioxidánsokban gazdag csemege

Egy szelet étcsokoládé annyi flavonoidot tartalmaz, mint négy csésze zöld tea!

9. A jó minőségű étcsokoládé még a köhögést is csillapíthatja

Ez a teobromin nevű hatóanyagnak köszönhető. Egy amerikai kutatásban 300 akut vagy krónikus köhögésben szenvedő személyt láttak el napi két teobromin tartalmú élelmiszer-kiegészítőt. (Egy adag körülbelül egy szelet étcsokoládénak felelt meg.) A betegek 60 százalékának javult jelentősen az állapota. Ugyanez tejcsokival sajnos nem működik, mivel annak alacsony a teobromin tartalma.

forrocsoki

10. Egyszerűen megunhatatlan édesség

Most ne arra gondoljatok, amikor egyszerre faltok fel 3 tábla csokit, és utána rosszul vagytok. Ha a jó minőségű csokoládét ínyencként fogyasztjátok, vagyis minden nap csak egy kicsit esztek (pár kockát, egy-egy bonbont), akkor egyáltalán nem fogtok ráunni. A csokis sütikből pedig elég hetente egy-két szelet ahhoz, hogy sírig tartson a szerelem.

+1 érvünk: Kiválóan párosítható a kávéval

a másik nagy kedvencünkkel!

(Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu)

  • 1
  • 2
  • 3