2018. július 23., hétfő - Lenke

A Ferrero maradna a pálmaolajnál

nutellaRákot keltő összetevők vannak a Nutellában – söpört végig a híroldalakon nemrégiben a hír, egy friss tanulmányra hivatkozva. Egészen pontosan a pálmaolaj a ludas, amely mára már 44 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát. A pálmaolajat régóta támadják környezeti és egészségügyi hatások miatt. Most nem várt szövetségest talált magának, ez pedig a Nutella gyártója.

Az olasz Ferrero nyilvánosan áll ki a pálmaolaj mellett, teszi ezt annak ellenére, hogy számos más élelmiszergyártó cég igyekszik kerülni ezt az összetevőt a termékeiben. A Ferrero azonban reklámkampányt indít, hogy meggyőzze a fogyasztókat arról, a Nutella biztonságos. Nem is tehet másképp, hiszen ez a vezető termékük, töméntelen mennyiséget adnak el belőle világszerte, eladásainak ötödét adja ki a csokoládés mogyorókrém.

A Nutellába azonban pálmaolajat tesznek, ez felel a krémes állagáért. A Ferrero szerint ha más olajat, például napraforgóolajat használnának, akkor megváltozna az egész krém karaktere.
Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) még májusban jelentette ki, hogy a pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius-fok fölé hevítjük. Ugyanakkor nem javasolta azt, hogy a fogyasztók ne egyenek több pálmaolajat, annyit mondott csak, hogy további kutatások szükségesek a kockázatok pontos felméréséhez.

Az említett tanulmány egyik kulcsmondata, hogy a pálmaolaj 200 fok feletti hevítésnél bocsátja ki rákkeltő anyagait. Hevíteni pedig azért kell, hogy eltűnjön vöröses színe és semlegesítsék amúgy kellemetlen szagát. A Ferrero azonban azt állítja, hogy ők pont 200 fok alá hevítik csak a pálmaolajat nagyon alanyos nyomáson, hogy minimalizálják a rákkeltő szennyeződést.

Természetesen nem a Ferrero az egyetlen, amely még mindig használ pálmaolajat, az Unilever és a Nestlé is használja ezt csokoládéikban, süteményeikben és a margarinjukban. Ezek a cégek is azt állítják, hogy figyelik a fejleményeket és beszállítóikkal azon dolgoznak, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartsák a szennyeződést. Egyelőre azonban a Ferrero az egyetlen olyan cég, amely nyilvánosan is kiáll a pálmaolaj mellett.

(Forrás: Index.hu)

  • 1
  • 2
  • 3